Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hogyan evakuáljunk múzeumot?

A Mona Lisa hazatérése, 1945. március 29.

Minden múzeumnak van evakuálási terve vészhelyzetekre. 1939-ben a közelgő háborúra készülve evakuálták a Louvre-t. A múzeum kincseinek nagy részét Loire-völgyi kastélyokban helyezték el, mint például a Château de Chambord, vagy a Château de Valençay, ahol a Szamothrakéi Nikét is őrizték. A Louvre anyagának legfontosabb darabjait becsomagolták és elszállították, a nehezebb darabokat homokzsákokkal rakták körbe, vagy az alagsori termekben helyezték el. Az egyetemes művészettörténet ikonikus festményeit kiszedték kereteikből, a falakra krétával írták fel, hogy mit nem láthat a nagyérdemű, vagyis melyik képnek láthatja a hűlt helyét.

3 Tovább

Kortárs sakkművészet a Saatchi galériában

Jake & Dinos Chapman, 2003 (Happy Famous Artists)

Október 3-ig volt látható Londonban, a Saatchi Galleryben az Art of Chess (A sakk művészete) című kiállítás, amely az utóbbi két évtized és főleg az yBA-nemzedék néhány ismertebb művészének sakk-készleteit mutatta be. A sakk, mint elbeszélési mód lehetőségeivel játszó 16 alkotás, mint például Barbara Kruger beszélő sakk készlete, vagy Paul McCarthy saját konyhájában talált tárgyakból összeállított készlete a 7. században kialakult játék 21. századi újraértelmezésére egy-egy példa. A kiállítás néhány darabja 2003-ban készült a Royal Society of Arts felkérésére, de az évek során többszörösére bővült az anyag, amelyből hajtás után látható egy válogatás.

0 Tovább

Korrupció és bürokrácia szövi be Calabria jelképeit

A riacei bronzok a Reggio Calabria-i kormányhivatal folyosóján pihennek (Stefano De Grandis)

2009 óta a Reggio Calabriai kormányzati hivatal folyosóján fekszenek az 1972-ben a Földközi-tengerből előkerült világhírű riacei bronzszobrok, a görög bronzszobrászat egyedülálló példányai, Calabria jelképei. Az ok: a Reggio Calabriai Régészeti Múzeum 2008 óta tartó felújítása, ami eddig a tervezett összeg háromszorosába, több mint 30 millió euróba került. Elhúzódó építkezés, szakmai viták és korrupció Olaszországban, miközben újabb bronzok is előkerültek a tengerből idén augusztusban.

0 Tovább

A dadus, aki ott sem volt

Vivian Maier: 1954. szeptember 3., New York

2007-ben John Maloof chicagói ingatlanközvetítő archív felvételeket válogatott helytörténeti könyvébe Chicagóról. Egy árverésen pár száz dollárért vett negatívokat egy ismeretlen fotóstól, később sikerült kinyomoznia, hogy a képeket egy bizonyos Vivian Maier nevű nő készítette. A fotók egyre jobban megtetszettek Maloofnak, hamarosan 20 ezer Maier negatívot és több ezer tekercset vásárolt össze, majd néhány képet feltöltött a Flickr Hardcore Street Photography csoportjába. Másnap többszáz e-mail várta, ami megerősítette abban, hogy nem akármilyen kincsre bukkant. Így indult a a 20. századi fotográfia egyik legjelentősebb - és addig teljesen ismeretlen - életművének felfedezése, amelyből most a Mai Manó Házban láthatunk válogatást.

0 Tovább

Így árasztotta el a világot a Keep Calm And Carry On-láz

A világ egyik leggyakrabban idézett és mémesített poszterének eredete egészen a második világháborúig nyúlik vissza: 1939-ben a brit kormány három elemből álló posztersorozattal akarta lelkesíteni az újabb világháború kitörését nem túl lelkesen fogadó lakosságot. A grafika csupán két színből állt, a szöveg fölé VI. György koronáját helyezték. De erről mit sem tudnánk, ha egy brit antikvárius házaspár tizenkét évvel ezelőtt rá nem bukkant volna.

0 Tovább

Meghalt Pauer Gyula

Pauer Gyula a magyar neoavantgárd fontos alakja volt, 71 éves korában halt meg, értesült róla a Litera.hu.

0 Tovább

Látogató szignózott egy Rothko-képet a Tate Modernben

Mark Rothko "Black on Maroon" (1958), avagy "Vladimir Umanets '12. A potential piece of Yellowism"

Vasárnap délután rövid időre bezárták a londoni Tate Modernt, miután egy férfi megrongálta Mark Rothko úgynevezett Seagram-festményeinek egyikét. Az alacsonyan felfüggesztett kép (Fekete gesztenyebarnán, 1958) sarkára ecsettel és fekete festékkel festette a következő feliratot: "Vladimir Umanets '12. A potential piece of Yellowism", vagyis "Vladimir Umanets 2012. A sárgaizmus egy lehetséges darabja". Az elkövető ezzel nyilván a kisajátítás művészetére (appropriation art) utalt, az eredetiség fogalmát kérdőjelezte meg. Egyik szemtanú a twitteren azt írta, hogy a férfi miután ráfestett a képre leült egy kicsit nézegetni az alkotás(á)t, majd még egyszer a vászonhoz lépett és villámgyorsan távozott.

0 Tovább

Kő kövön nem marad Szíriában

A szír hadsereg katonái Palmürában, 2012. augusztus (Palmyra Media Center)

A Szíriában 2011 márciusában Bassár el-Asszad elnök diktatórikus rendszere ellen kitört felkelésnek már harmincezer áldozata van, de Szíria, mint civilizációs bölcső nem csak állampolgárai, hanem rendkívül gazdag ókori, római, bizánci, arab és középkori keresztény örökségének létét is veszélyezteti, miközben Törökország és Jordánia műkincspiacát elárasztják a szíriai illegális ásatásokból és fosztogatásokból származó tárgyak.

1 Tovább

A paksi vastelep az én kincsesbányám, avagy a Magyar Robotikai Vállalat tornarobotja

Szabó Ottó és a Csepel GE

Szabó Ottó Néprajzkutatás című műve egy mára kihalt (fiktív) török eredetű muszlim népcsoport kalocsai hímzéses női fejfedőjét mutatja be, júniusban a Budapester Zeitung kész ténynek vette, hogy a népcsoport valóban létezett. Csepel G.E. című mobilszobra a Magyar Robotikai Vállalat első sorozatgyártott tornarobotja, ami arra szolgált, hogy ebédszünetben megmozgassa a munkásokat. Szabó Ottó frissen diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán, de munkáival máris nagy feltűnést keltett. Most a robotokról és a napi vasbevitelről beszél.

0 Tovább

Milliárdos műgyűjtő lehet az új grúz miniszterelnök

Bidzina Ivanisvili tbiliszi rezidenciájában egy Damien Hirst kép előtt (Daro Sulakauri/Getty Images, Forbes)

Kedden a Bidzina Ivanisvili vezette ellenzéki Grúziai Álom koalíció nyerte a grúziai parlamenti választásokat. Az milliárdos politikus, aki várhatóan jövőre lesz Grúzia miniszterelnöke, Guggenheim stílusú múzeumot tervez Tbiliszibe, magánpalotája pedig már most is tele van Damien Hirst, Roy Lichtenstein és Egon Schiele képeivel.

0 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek