Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

12 tányér műszar Mária országában

Győrffy László: Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben, 2009 (Fotó: Várfok Galéria, 2012)

November 17-én Kontrasztok vonzásában címen nyílt tárlat a budapesti Várfok Galéria 25 művészének alkotásaiból a szegedi Reök-palotában. Helyi (KDNP-s és jobbikos ) politikusok, valamint egyházi személyek hangosan tiltakoznak az egyik installáció, Györffy László Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben című művének kiállítása ellen. Vallásgyalázás, nem-művészet, mindez közpénzen stb. A Jobbik kivizsgálná, hogy történt-e bűncselekmény. A Kunsztblognak nyilatkozó Győrffy szerint a Jobbik maga csinál ingyenreklámot az általa közösségizgatónak ítélt műnek. Az installáció helyszínének ajtaját mindesetre becsukták, viszont akit érdekel, annak kinyitják.

6 Tovább

Brutális háziasszonyok

Erwin Olaf Bosszú című kisfilmjében három nő megerőszakol egy férfit, akinek a fenekében aztán egy baseballütő is kiköt. Az EU Shorts díszvendége munkáiból összeállított blokk záró képkockái láttán sokmindenre lehetett gondolni, de arra nem, hogy pár perccel később a holland művész az ókori kultúrákról beszél majd.

0 Tovább

Elhunyt Lehoczki Károly karikaturista, zenész

CZKI és Bélám (Fotó: Blikk)

Hétfő hajnalban daganatos megbetegedésben elhunyt Lehoczki Károly karikaturista, zenész, költő - adta hírül a Velvet családi forrásra hivatkozva. Lehoczki CZKI művésznéven a 80-as évek őta közölt karikaturákat többek között a Hócipő, a Népszabadság, a Népszava, a Magyar Nemzet, a Blikk című lapokban, dobosként a Kontroll Csoportban (1981-1983), a Balkán Touristban (1985-1989), az Új Nemben (1991-1992) és a Kistehén Tánczenekarban, valamint az Ur Knallban játszott. 1996-1999 között az Új Ludas Matyi élclap művészeti szerkesztője volt.

0 Tovább

David Lynch válogat a Paris Photón

Vu par David Lynch (Fotó: Nadav Kender)

Az 1997 óta minden novemberben megtartott Paris Photo a világ vezető fotoművészeti vására, amelyre évente tízezrek látogatnak el a párizsi Grand Palais-be. A város ilyenkor a fotográfia fővárosává válik, a vásár pedig igazi branddé vált az elmúlt 15 évben, hiszen jövő áprilisban Los Angelesben, a Paramount Pictures studiójában is megrendezik. Az idei három napos mustrán több mint ezer művész munkái láthatók, akikből a Paris Photo vezetősége által felkért David Lynch (1946) filmrendező 99 alkotót választott ki, mint személyes kedvencét.

1 Tovább

Pilátus szerepében Goebbels

Moritz Pankok

Mit csinál egy roma túlélő a háború után, ha az Auschwitzből való elbocsátásának igazolását kérik tőle? Moritz Pankok a berlini Kai Dikhas Galéria - a világon elsőként kizárólag roma művészekre specializálódott galéria - művészeti vezetője, képzőművész, színész, és nem mellesleg Otto Pankok expresszionista festő leszármazottja. A családból ő az, aki összefogja és gondozza a hagyatékot immár 20 éve. A budapesti Francia Intézet Rekviem Auschwitzért című kiállításán Ceija Stojka Ausztriában élő roma holokauszttúlélő, festő és költőnő műveit mutatja be, nagybátyja Otto Pankok szintén roma témákat felvonultató szénrajzai és grafikái társaságában. Moritzcal Berlinben, a Kai Dikhas Galériában beszélgettünk a haláltábor fölött köröző varjak pozitív jelentéséről, valamint a cigányság és az avantgárd kapcsolatáról.

0 Tovább

Titkos nyaraló terroristáknak Tirolban

Thomas Schütte: Nyaraló terroristáknak, 2012

Sok megfáradt, bujkáló terrorista álmát valósította meg Thomas Schütte (1954) düsseldorfi képzőművész, aki az ausztriai Mösern mellett - Innsbrucktól 30 kilométerre - épített nyaralót nekik (Ferienhaus für Terroristen), ahol ideális körülmények között pihenhetik ki az értelmetlen vérontások fáradalmait. A projektet Rafael Jablonka Kölnben élő lengyel műgyüjtő támogatta.

0 Tovább

Világok harca a Boráros téren

Boráros téri szörny, 2012

Godzilla az Erzsébet téren? Boráros téri szörny? Pókember a Nyugatinál? Mi van?! Az, hogy az Instagram és a Photosop lehetőségei határtalanok. A legújabb bizonyíték erre az Antropos.hu kulturális online magazin alapító-főszerkesztőjeként is ismert Kovács KoPé Péter játékos projektje a Budapest Alternative, amelyben Budapestről készült Instagram-fotók megbolondításával hoz létre alternatív univerzumokat. A virtuális kiállítás egyelőre csak a Facebookon érhető el.

0 Tovább

A falusi ember: Bukta Imre a Műcsarnokban

Bukta Imre az Okos tájban (Fotók: Hirling Bálint)

Szombaton megnyílt Bukta Imre a Másik Magyaroszág című tárlata a Műcsarnokban, amelyen az életmű korábban készült, ismert alkotásai mellett új munkákat is bemutat a mezőszemerei alkotó. A Munkácsy-díjas falusi ember, a címadás nagymestere idén hatvanéves, ez az eddigi legátfogóbb kiállítása. Kukorica és gyufa minden mennyiségben, felkavart káderek, zsebkaszakészlet, továbbá a félelem háza.

0 Tovább

Meghalt a Bob és Bobek rajzolója

Vladimír Jiránek már betegen

Ma hajnalban Prágában elhunyt Vladimír Jiránek cseh rajzoló, karikaturista, rendező, illusztrátor, a Bob és Bobek rajzfilmsorozat alkotója, 74 éves volt. Hradec Královében született 1938-ban, 1956-tól élt Prágában, ahol a Károly Egyetem bölcsészkarán diplomázott 1962-ben újságírás szakon, de egész életében karikaturistaként és szabadúszó illusztrátorként dolgozott. Többek között a Dikobraz, a Mladý svět, a Melodie, a Technický magazín, a Literární noviny és a Živa című lapoknak volt állandó munkatársa, de számítógépes játékot is tervezett (Expedíció egy idegen bolygón).

0 Tovább

Nácik által lefoglalt legendás plakátgyűjteményt árulnak

A Sachs-gyűjtemény egy darabja, P.H. Mar alkotása, 1932 körül

Mintegy 4300, a nácik által lefoglalt plakátot értékesít a zsidó tulajdonos örököse, miután egy német bíróság 5 év pereskedés után elismerte tulajdonjogát a nagy értékű gyűjteményre és kötelezte a berlini Német Történeti Múzeumot, hogy szolgáltassa vissza a műtárgyakat.

9 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek