Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sztár akart lenni, nem kabala

Jean-Michel Basquiat: Önarckép sisakban, 1982

Az utcáról jött, és az első fekete művész volt, aki sztárrá vált. A graffitizést a hetvenes évek végén kezdte, a nyolcvanas évek elején lett nemzetközi hírű, aki ezer dolláros Armani-öltönyökben festett, Andy Warhollal és Madonnával barátkozott - életét a nyolcvanas évek végén zárta le a heroin. Jean-Michel Basquiat a festészet DJ-je - egy Blondie klipben is DJ-t alakított -, munkáiról azt mondta: minden egyes vonal jelent valamit. De mit? Száraz életrajz és ritkán látott képek a graffiti királyáról.

0 Tovább

Rekordszámú magyar jelentkezett a velencei biennáléra

A Velencei Biennálé magyar pavilonja 1909-ben

2012. október 1-jén hirdette meg Gulyás Gábor nemzeti biztos a jövő évi, 55. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában rendezendő kiállítás megvalósítására kiírt pályázatot. A beadási határidő december 2. volt. Tizenhét pályamű érkezett be, köztük több olyan is, amelyben egy-egy művészcsoport pályázott.

0 Tovább

Az információ megvan, az üzenet nincs: Pixelszag

Martinkó Márk: City Noise (dokumentáció), 2012

A Pixelszag-műhely nem hajlandó a tartalmat a technikához igazítani: olyan témákat keres, amelyeket csak a fényképészettel lehet kibontani, ezáltal pedig arra keresi a választ, hogy mitől válik műalkotás a fotóból. A Pixelszag kiállítása december 9-ig nézhető meg a Mai Manó Házban.

0 Tovább

Magyar Nemzeti Hipszter Arcképcsarnok

Brückner János: II. Rákóczi Ferenc, 2012

Brückner János híres magyar hipszterek portréit készítette el: a magyar nemzeti arcképcsarnok alakjait szarukeretes szemüvegben, háromszögekből és pixelekből, Kossuth Lajost shieldes sapkával, Széchenyi "The Greatest" Istvánt és bajszokat minden mennyiségben. Interjú.

0 Tovább

Demi Moore Julian Schnabel 26 éves fiával nyomul

Vito Schnabel és Demi Moore (Fotó: fandaily.info)

Demi Moore (1962) továbbra is a fiatalok között szedi áldozatait. A színésznő, miután elvált Ashton Kutchertől (1978) Martin Hendersonnal kevert (1974), most Vito Schnabel (1986) galériással randizgat. Naomi Campbell pasijának, Vladimir Doronin orosz származású milliárdosnak az 50. szülinapi partiján legalábbis végig együtt táncoltak és durván dörgölőztek is. Mindez november elején történt az indiai Jodhpurban. Azóta többször látták őket együtt. A fiatalember az excentrikus festő és filmrendező Julian Schnabel fia.

0 Tovább

80 millióról indul az új Csontváry

Csontváry Kosztka Tivadar: Traui tájkép naplemente idején, 1899 (Fotó: Tuba Zoltán)

December 16-án árverezik el a Kongresszusi Központban rendezendő árverésen a Virág Judit Galéria által csütörtökön bemutatott, eddig lappangó Csontváry-festményt, az 1899-ben készült Traui tájkép naplemente idejént. A kép eddig egy magángyűjteményben volt, ezért bár létezéséről lehetett tudni, a tulajdonoson kívül senki nem látta. 80 millió forint a kikiáltási ára.

0 Tovább

Győrffy László kivonult a REÖK-ből

Győrrfy László (Fotó: Dobos Tamás)

Győrrfy László visszavonta műveit - így a sokat idézett Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben című installációt is - a Várfok Galéria szegedi Reök-palotában látható Kontrasztok vonzásában című kiállításáról. Ahogy arról korábban írtunk, Szegeden és immár országosan is heves érzelmeket váltott ki az alkotás, amelyet jobbikos politikusok és a helyi egyház is keresztényellenesnek ítélt.

0 Tovább

Miért nem Banksy lesz a Műcsarnokban?

Banksy nyoma a liverpooli Walker Art Galleryben 2011-ben

Soha nem voltak még ilyen sokan kíváncsiak egy 2 éve bemutatott, már a YouTube-on is teljes hosszában megtalálható filmre. A Facebookon több mint 12 ezren igazolták vissza a december 8-án, a Műcsarnok Mélycsarnokában vetítésre kerülő Kijárat az ajándékbolton át című Banksy-mozit. Pontosabban: egy "Banksy-kiállítást" igazoltak vissza, amit a Műcsarnok már idén januárban meghirdetett.

0 Tovább

Szellemek a polgárvárosban

Pete Gyula: A városház téri Zichy és Bierbauer féle házak, Székesfehérvár, 1930 körül (A Székesfehérvári Szent István Király Múzeum tulajdona)

A székesfehérvári Városi Képtár - Deák Gyűjteményben most látható Székesfehérvár fotótörténetét a kezdetektől 1945-ig feldolgozó kiállítás fontos esemény, és akár más városok számára is például szolgálhat.

0 Tovább

Lemondott Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója

Gulyás Gábor a Mi a magyar?-on 2012 augusztusában (Fotó: Mudra László)

Gulyás Gábor a Műcsarnok igazgatója az alábbi közleményt juttatta el lapunkhoz:


"2011-ben lehetőséget kaptam a Műcsarnok vezetésére. Kinevezésem után a szakmai programomat egy nyilvános konferencián ismertettem, azóta ennek megfelelően dolgoztam. A jelentősen romló pénzügyi feltételek ellenére sikerült elindítani a magyar nyelvű Flash Art folyóiratot, létrehozni egy új kiállítási teret, a Mélycsarnokot, ahol eddig több mint húszezren fordultak meg - ám mindez természetesen nem csupán nekem köszönhető. A társadalmi emlékezet vagy épp a nemzeti önazonosság művészeti reflexiót közreadó tárlat ugyanúgy szakmai összefogáson alapult, mint ahogy a kolozsvári kortárs képzőművészet első, teljességre törekvő bemutatása vagy Bukta Imre most látható, nagy kiállítása. A sikerek ugyanannyira a munkatársaim érdemei is, mint amennyire az enyémek. Az viszont, hogy a programom további része miképpen valósul meg, elsősorban az én felelősségem.
Mivel a Műcsarnok működési rendjének megváltozása nem teszi lehetővé, hogy a munkámat szuverén módon folytassam tovább, erkölcsi kötelességem a megbízatásomról lemondani. Ezért a mai napon kezdeményeztem az MNV Zrt. elnök-vezérigazgatójánál, hogy munkaviszonyomat 2012. december 31. napjával közös megegyezéssel szüntessük meg. Döntésemről írásban tájékoztattam a kultúráért felelős államtitkárt.

Budapest, 2012. november 26."

0 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek