Bidzina Ivanisvili tbiliszi rezidenciájában egy Damien Hirst kép előtt (Daro Sulakauri/Getty Images, Forbes)

Kedden a Bidzina Ivanisvili vezette ellenzéki Grúziai Álom koalíció nyerte a grúziai parlamenti választásokat. Az milliárdos politikus, aki várhatóan jövőre lesz Grúzia miniszterelnöke, Guggenheim stílusú múzeumot tervez Tbiliszibe, magánpalotája pedig már most is tele van Damien Hirst, Roy Lichtenstein és Egon Schiele képeivel.

Bidzina Ivanisvili, a Grúziai Álom koalíció vezetője tegnap lemondásra szólította fel Miheil Szaakasvili grúz elnököt, miután az ellenzéki koalíciója a hétfői parlamenti választásokon győzelmet aratott az Egyesült Nemzeti Mozgalommal szemben, de az elnökválasztások csak 2013 őszén esedékesek. Többek között Moszkva, Washington és Berlin is gratulált a győzelemhez, bízva abban, hogy Ivanisvili egy civilizáltabb politikai kultúrát fog képviselni.

A győztes koalíció vezetője nem csak politikus és üzletember, de évek óta a világ egyik legnagyobb műgyűjtője is, aki 2006-ban 95.2 millió dollárért vásárolta meg Picasso: Dora Maar macskával (1941) című képét a Sotheby's New York-i árverésén, ami akkor a második legmagasabb ár volt, amit festményért aukción fizettek. Egy évvel később 11.3 millió dollárt fizetett Peter Doig skót festő "Fehér kenu"-jáért.

Ivanisvili 5.5 milliárd dolláros vagyonát még Oroszországban szerezte, többek között bányászatból és bankügyletekből. Tavaly, amikor belépett a grúz nagypolitikába kijelentette, hogy szeretne egy "Guggenheim stílusú" múzeumot Tbilisziben, amelynek gyűjteményére "egy-, kettő-, háromszázmillió dollárt" kell elkülöníteni. Az építkezés megkezdését 2013-ra tervezik. "Összeállítani egy gyűjteményt sokkal nehezebb, mint felépíteni egy múzeumot" - mondta tavaly novemberben az Eurasianet.org-nak.

Ivanisvili otthonában egy Roy Lichtenstein kép előtt (Daro Sulakauri/Getty Images, Forbes)

A nagyvilági élettől magát korábban távol tartó 56 éves gyűjtő szereti magát körülvenni Anish Kapoor, Henry Moore, Egon Schiele, Lucian Freud, Roy Lichtenstein, Jeff Koons és Damien Hirst munkáival. A művek többsége a Tbiliszi fölötti hegyoldalon álló Shin Takamatsu japán építész tervezte fém-üveg rezidenciáját díszíti. (A Forbes Magazine képriportja a palotáról és kincseiről.) Arra a kérdésre, hogy ki a kedvenc művésze így válaszolt Grúzia következő miniszterelnöke: "Talán Damien Hirst, talán Jeff Koons; sok van."
 

Az [origo] cikke a grúziai választásokról erre olvasható.