A világ egyik leggyakrabban idézett és mémesített poszterének eredete egészen a második világháborúig nyúlik vissza: 1939-ben a brit kormány három elemből álló posztersorozattal akarta lelkesíteni az újabb világháború kitörését nem túl lelkesen fogadó lakosságot. A grafika csupán két színből állt, a szöveg fölé VI. György koronáját helyezték. De erről mit sem tudnánk, ha egy brit antikvárius házaspár tizenkét évvel ezelőtt rá nem bukkant volna. 

A brit Tájékoztatási Minisztérium háromféle szöveggel, több mint két és félmillió példányban nyomtatta ki a lelkesítő posztereket. Az első szöveg négyszázezer példányban készült, és ez állt rajta: „Freedom Is In Peril. Defend It With All Your Might" (kb. 'Veszélyben a szabadság, minden erőddel védelmezd!'). A másodikat, a „Your Courage, Your Cheerfulness, Your Resolution Will Bring Us Victory"-t (kb. 'A te bátorságod, a te jókedved, a te eltökéltséged vezet győzelemre minket!') nyolcszázezres példányban nyomtatták. A harmadikon – ami az összes példányszám több mint felét tette ki – a „Keep Calm And Carry On" (kb. 'Maradj nyugodt és gyerünk/folytasd!') felirat volt olvasható. Az első két poszterrel körberagasztották az országot, a Keep Calm-posztereket viszont egy igazán nagy válság idejére tartogatták. Végül hivatalosan nem jelentek meg, és több mint ötven éven át senki sem tudott róluk.


A bájos videóban a poszter részletes történetét lehet megtekinteni
könyvek fölött járó kisvasúttal

2000-ben azonban az Anglia észak-keleti részén található Alnwickben egy antikváriumot vezető házaspár rátalált egy régi, poros könyvben az egyik poszterre. Stuart és Mary Manley-nek, a Barter Books könyvesbolt tulajdonosainak annyira megtetszett a kép, hogy bekereteztették és kitették az üzlet falára. Egy évvel később a vásárlók követelésére a házaspár elkezdte árulni a poszter másolatait. Évekig úgy lehetett tudni, hogy a brit levéltáron kívül csak két eredeti példány maradt meg, mígnem 2012-ben felbukkant még tizenöt darab eredeti poszter.

A poszter gyorsan elterjedt, nem sokkal felbukkanása után a brit kórházi nővérek nem hivatalos mottójává vált, onnantól kezdve a kórházak nővérszobáiban díszelgett. A nagyvilág is felfigyelt rá és mostanra a 21. század egyik legismertebb méme lett: ruhákon, bögréken, lábtörlőkön látható, rengeteg átértelmezése és parodisztikus átírása – részben megváltoztatott szöveggel, színekkel – kering a neten. A popkultúra részévé vált, amit az is jelez, hogy Vilmos herceg és Catherine Middleton esküvőjétől a Mario videojátékokig számos helyen feltűnik.

Az angolszász sajtó egyes értelmezései szerint részben azért ragadta meg annyi ember képzeletét, mert tökéletesen megfelel annak a képnek, amely Angliáról a külvilágnak (és maguknak a briteknek is) a fejében él; de talán még fontosabb, hogy a 2008 után szűnni nem akaró világválságra is elegáns feleletet ad.