A riacei bronzok a Reggio Calabria-i kormányhivatal folyosóján pihennek (Stefano De Grandis)

2009 óta a Reggio Calabriai kormányzati hivatal folyosóján fekszenek az 1972-ben a Földközi-tengerből előkerült világhírű riacei bronzszobrok, a görög bronzszobrászat egyedülálló példányai, Calabria jelképei. Az ok: a Reggio Calabriai Régészeti Múzeum 2008 óta tartó felújítása, ami eddig a tervezett összeg háromszorosába, több mint 30 millió euróba került. Elhúzódó építkezés, szakmai viták és korrupció Olaszországban, miközben újabb bronzok is előkerültek a tengerből idén augusztusban.

A hobbibúvár kincset talál

A riacei bronzszobrok néven ismert 5. századi görög szobrokat (A, B) 1972. augusztus 16-án találta meg a közelben nyaraló Stefano Mariottini nevű vegyész. Az első szobrot (B) augusztus 21-én emelték ki a tengerből, a másodikat (A), két nap múlva. A felfedezés nagy nemzetközi visszhangot váltott ki, mivel a két szobor azon kevés görög szobrászati alkotás közé tartozik, amelyeket nem olvasztottak be a görögök, vagy a későbbi korok emberei, hogy a bronzot újra felhasználhassák. Csodájára is jártak a ritka leleteknek, miután több éves restaurálás után Firenzében a régészeti múzeumban 1980-ban kiállították a szobrokat, több mint 1,3 millióan látták őket, ezután egész Olaszországon végig utaztak - Rómán keresztül -, majd Reggio Calabria régészeti múzeumában voltak láthatók egészen 2009-ig, amikor is egy azóta is tartó átfogó felújítás miatt bezárt a Reggio Calabriai Régészeti Múzeum (Magna Grecia), amelynek 2011 márciusában kellett volna újra nyitnia. Mivel a múzeum ma is zárva tart, a szobrok ma Reggio Calabria kormányzati hivatalának folyosóján fekszenek a számukra készült hordágyakon és nem lehet tudni mikor lesznek újra láthatók a nagyközönség számára is.

A riacei B szobor (i.e. 5. század) kiemelése a Jón-tengerből, Olaszország, 1972. augusztus 21.

Költségek, tervek, költségek

A projekt költségeit eleinte 11 millió euróval számolták, de eddig több mint 30 millió euróba került. A The Art Newspaper cikke szerint a helyiek helytelen gazdálkodásról, hozzá nem értésről és korrupcióról beszélnek, mint a kudarc fő okairól.

2009-ben vezető olasz tudósok javasolták, hogy a riacei bronzokat átmenetileg Firenzében állítsák ki; az ötletet Firenze polgármestere Matteo Renzi is támogatta, de a calabriaiak tüntetéseket szerveztek a szobrok maradása mellett, mivel azok a régió fő turisztikai célpontjai, jelképei lettek 1980 óta, így különös jelentőséggel bírnak az ottani kulturális és gazdasági életben. Igen ám, de szerepüket nem tölthetik be a polgármesteri hivatal folyosóján porosodva.

A riacei bronzok

A múzeumi felújítás befejezését a kulturális minisztérium helyi képviselete a Soprintendenza és a projekt tanácsadói közötti nézeteltérések is hátráltatják. Felice Costabile neves Reggio Calabriai tudós, a felújítás főtanácsadója szerint a látogatóknak nem tetszene a tervezett kiállítási útvonal, amely arra kényszerítené őket, hogy a harmadik emeleten kezdjék a múzeum bejárását, majd onnan jussanak el a földszinti fő kiállítási termekbe. Ráadásul az épületben csak két lift van, egyenként 9 fős kapacitással. Tervét, miszerint a múzeum belső udvarát használják a görög és római építészeti emlékek bemutatására a helyi tisztviselők hiúsították meg, akik könyvesboltot és museum shopot szeretnének ott látni.

Giuseppe Scopelliti Calabria régió elnöke úgy nyilatkozott, hogy a felújított múzeum decemberben megnyílik. De a hiány még így is mintegy 5 millió euró, így aligha valószínű, hogy a mondat igazzá válik.

Museo Archeologico Nazionale di Reggio Calabria, a belső udvar látványterve

Augusztusban újabb ókori bronzokat találtak a környéken

Napra pontosan negyven évvel a riacei bronzok felfedezése után három olasz könnyűbúvár újabb jelentős bronz leleteket hozott felszínre az 1972. augusztus 16-én talált két nagymérető görög bronzszobor felfedezési helyétől 50 kilométerre délre.

A Dél-Olaszországban, Calabria partjainál felszínre került leletek talán görög, vagy föníciai eredetűek, de ezt majd a későbbi vizsgálatok fogják kideríteni. A búvárok két bronz szoborról és egy ókori hajóroncsról számoltak be az olasz sajtónak, valamint arról, hogy még számos más kincset is láttak a tengerfenéken.

A tudósításokban szereplő téglalap háttérből kiemelkedő aranyozott bronz oroszlánfejtől 300 méterre a búvárok egy másik bronz szobrot is találtak, amelyről kezdetben azt gondolták, hogy talán egy páncél lehetett. A szobor, amelyről bővebbet nem tudunk, a sziklák közé fúródva feküdt a tenger fenéken.

A leletektől nem messze egy ókori hajó roncsait is felfedezték, és a búvárok arról is beszéltek, hogy színes váza töredékeket láttak a környéken. A tárgyak feltehetően a hajóval együtt süllyedtek el.

Az egyik búvár az aranyozott bronz oroszlánfejjel, 2012 augusztus

Szabálytalan a bejelentés

Közben a Carabinieri kulturális örökséggel foglalkozó részlege a leletek bejelentésével kapcsolatos esetleges szabálytalanságokat vizsgálja - mondta Simonetta Bonomi calabriai régészeti főfelügyelő, mivel úgy tűnik, hogy a felfedezés augusztus 16-án történt, de csak öt nap múlva jelentették be, viszont az olasz törvények szerint 24 órán belül kötelesek lettek volna bejelenteni a lelőhelyet és a leleteket, hogy minél inkább csökkentsék a fosztogatás lehetőségét - számolt be a történtekről a The Art Newspaper.