Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Új Giotto-freskót találtak Assisiben

Sergio Fusetti restaurátor és a Giottónak tulajdonított freskó (Fotó: Pietro Crocchioni)

Restaurátorok elfeledett Giotto freskót találtak Assisiben egy romos kápolnában. Szerintük a stilisztikai, ikonográfiai egyezéseken túl a falfestményen található GB monogram is Giotto szerzőségét bizonyítja. A freskó a Szent Ferenc-bazilika altemplómában a Szent Miklós-kápolna falán található. A kápolna évek óta zárva van a látogatók előtt, csak a szerzetesek használják, mióta egy földrengés 1997. szeptemberében megrongálta. A kép a két éve tartó felújítási munkálatok során került elő - adta hírül a Guardian.

0 Tovább

A Rijksmuseum digitalizálja és újrahasznosítja 125 ezer remekművét

Így is lehet. Rijks Studio busz (Fotó: Rijksmuseum)

Novembertől ingyenesen elérhető a világ egyik vezető múzeumának az amsterdami Rijksmuseum archívumának 125 ezer mesterműve online, illetve a Rijks Studio nevű alkalmazást is élesítette a múzeum. A Rijsk Studio a múzeum saját remekműveinek kreatív felhasználását teszi lehetővé: a klasszikus és modern művek nagy felbontású reprodukcióiból akár újabb műalkotásokat is létrehozhatnak a felhasználók, ahogy arra a program mindenkit bátorít. A könnyen kezelhető felület a múzeum gyűjteményének digitalizálásával, a művek kiváló minőségű, nagy felbontású verzióinak - illetve egyes részleteinek - letöltésével erősíti a tételt, mely szerint a "művészet mindenkié". A teljesen ingyenes, bárki számára könnyen hozzáférhető projekt a múzeum 2013. április 13-i újranyitásának bevezetése is egyben.

0 Tovább

Az akasztófahumorista: José Guadalupe Posada (1852-1913)

José Guadalupe Posada: La Calavera Catrina

José Guadalupe Posada a mexikói illusztrációművészet kalapácsöklű mestere, a Calavera Catrina atyja; százéves metszetei az ország vizuális kultúrájának alapegységei lettek, a két háború között a mexikói népművészetbe is beépült a csontvázúrinő figurája. A kép azóta a halottak napi (Día de los Muertos) ünneplések része, de egész Dél-Amerikában népszerűek Posada metszetei, és az ő felfogásában készült grafikák. Mexikói festők és néprajzkutatók fedezték fel művészetének nagyságát. Diego Rivera a mexikóvárosi Hotel del Prado falán látható festményének központi alakja a Calavera Catrina, akinek férje, vagy kísérője maga Posada, a csontváznő a gyermek Rivera kezét fogja. A vasárnap délutáni álom az Alameda parkban (1947) egyfajta tisztelet is a választott mesternek. Így élt José Guadalupe Posada.

0 Tovább

Először lesz pápai pavilon a Velencei Biennálén

Paolo Baratta, a Velencei Biennálé elnöke és Massimiliano Gioni, az 55. kiállítás igazgatója Velencében (Foto: Giorgio Zucchiatti)

Ahogy arról a The Art Newspaper múlt héten beszámolt, először lesz vatikáni pavilon a Velencei Képzőművészeti Biennálén. Paolo Baratta az 55. Velencei Biennálé Elnöke az Arsenale területén biztosít kiállítóhelyet a Szentszéknek. Antonio Paolucci a Vatikáni Múzeumok igazgatója egyelőre nem árulta el kik fognak kiállítani, csupán annyit közölt, hogy kevesebb mint tíz feltörekvő és már elismert férfi és női művész fog bemutatkozni, a téma a Teremtés könyvének első 11 fejezete lesz.

0 Tovább

Hogyan építsünk kiállítást?

Faváz, az elefánt összeállításának első állomása, 1934. június (Fotó: Thane L. Bierwert)

Minden kiállítást fel kell építeni. A munka akár évekig is eltarthat, ha természettudományi múzeumról van szó, hiszen az élővilág élethű modelljeinek és a diorámáknak az elkészítése hosszú és aprólékos - tudományos és művészi - munka. A New York-i Amerikai Természettörténeti Múzeum könyvtárának honlapján remek galéria található az állandó kiállítás építéséről, illetve az állatmodellek készítésének fázisairól. Művészet és tudomány találkozása az állandó kiállításon, avagy taxidermia amerikai módra a II. világháború előtt.

0 Tovább

Az óriások vállán álló Cézanne

Nyitottság a kultúrára. Orbán Viktor miniszterelnök a kiállításon. Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Csütörtökön megnyílt a Szépművészeti Múzeum új, blockbuster-gyanús tárlata, a Cézanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő. A kiállítás az első hazai Cézanne-tárlat, amely a művész mintegy 100 eredeti festményével, grafikájával és akvarelljével igyekszik átfogó keresztmetszetet adni az életműről. A múzeum egyetlen saját Cézanne képe a Tálaló komoly társaságot kapott.

2 Tovább

Frida Kahlo magyar szeretője

Nickolas Muray és Frida Kahlo 1938-ban

Van egy híres kép, amelyen Frida Kahlo mexikói festő guggol, Granizo nevű őzborját símogatja, a másik kezében cigaretta ég. 1940-ben készítette róla Nickolas Muray, a kor divatos portréfotósa. A kép egyike annak a több mint 50 fényképnek, amely 1937 és 1941 között készült a művésznőről Mexikóban és New Yorkban. Muray rendszeresen fotózott a New York Tribune, a Harper's Bazaar, a Vanity Fair, a Vogue, a Ladies' Home Journal és a New York Times nevű lapoknak. A kor szinte minden híressége ült, vagy állt már kamerája előtt, többek között Greta Garbo, Charlie Chaplin, Bartók Béla és Fred Astaire. Muray 1892. február 15-én született Szegeden, Mandl Miklós néven, 1931-től 1941-ig volt Frida Kahlo szeretője.

0 Tovább

Egy képrablás lépésről lépésre

"A szegény költő" és Ulay 1976. december 12-én

1976. december 12-én vasárnap havazott Nyugat-Berlinben. Ulay, eredeti nevén Frank Uwe Laysiepen, 33 éves művészeti hallgató besétált a Neue Nationalgaleriebe, leakasztotta a falról Carl Spitzweg A szegény költő (1839) című képét, a hóna alá csapta és elrohant vele a vészkijáraton keresztül a hóesésbe. A biztonságiak egy darabig üldözték, de az Amszterdamban tanuló diák gyorsabb volt, bepattant zöld Citröen gépjárművébe és a Kreuzberg negyedbe hajtott. A német biedermeier ikonikus képe - mellesleg Adolf Hitler kedvenc festménye - 30 órán keresztül járta a várost. Egy török emigráns család lakásában bukkantak rá.

0 Tovább

Mi lenne, ha eltüntetnék minden alakot?

Hajdu Bence: Leonardo da Vinci "Utolsó vacsora", 1495-98, elhagyatott verzió, 2012

Egy fiatal magyar művész képsorozata járja be az internetet. Nemcsak a népszerű DesignBoom blog, de a Saatchi galéria Facebook oldala is felkapta Hajdu Bence (1986) a Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia szakos hallgatójának Elhagyatott festmények című sorozatát. Az ötlet egyszerű: végy néhány klasszikus festményt, töröld ki róla az embereket, és megkapod a tiszta perspektívát, az építészetet és az üres teret, az ember utáni apokaliptikus tájat, az új történetet. Interjú a művésszel.

2 Tovább

Cézanne kártyázói megérkeztek a Szépművészetibe

A Szépművészeti múzeum munkatársai a most érkezett Cézanne képpel

Mintegy három tucat újságíró jelenlétében csomagolták ki a Szépművészeti Múzeum október 25-én nyíló Cézanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő című kiállítására érkezett Kártyázók című festményt, a festő egyik fő művét. A kép az 1890-es években készült kártyázó parasztokat ábrázoló sorozat 5 darabjának egyike, a Musée d'Orsay tulajdona, amelynek párját tavaly mintegy 250 millió dollárért adta el George Embiricos görög hajómágnás a katari királyi családnak.

0 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek