Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A kebabos fia mozgatja a street art bábuit

Steve Lazarides (Fotó: Jorn Tomter)

Steve Lazarides, a bristoli kebabos fia 1997-ben ismerkedett meg Banksyvel, barátságuk eredményeképpen a street art mainstream művészeti ággá vált, amelynek pedig Banksy lett a legismertebb alakja a világon. 2010-ben mégis szakított a művész a galériással. Ki valójában Laz, a street art nem is annyira szürke eminenciása, aki több mint egy évtizede irányítja a szálakat a háttérből?

0 Tovább

Festő vagyok és szögelem a képeimet

Günther Uecker: Ebédidő, részlet, 1963 (Fotó: Koppányi Péter)

Akár a címben szereplő schwittersi mondattal is bemutatkozhatott volna Günther Uecker, a neves düsseldorfi művész legújabb, Szépművészetiben nyílt kiállításának megnyitóján. Ám a hosszas méltatások után ő csak ennyit mondott: "Vége a szavaknak. Jöjjön a művészet!"

0 Tovább

A nyúlfej egyébként elég szigorú

Orr Máté: Szeptemberi teadélután, 2012

Orr Máté (1985) festőművész képei első ránézésre nem tűnnek könnyű feladványnak, talán másodikra sem. Annyi viszont bizonyos, hogy jó rájuk nézni. A reneszánsz és a barokk festészet formai jegyeit jelenkori témákkal keverő művész nem fél a szokatlan képzettársításoktól. Világa koherens, belső szabályai tiszták és egyértelműek. Az orri univerzumról beszélgettünk a művésszel, valamint nyulakról, hüllőkről és padlókról.

0 Tovább

Warhol a ruszin, az amerikai, a német, az osztrák

Andy Warhol: Cím nélkül (Női fej), 1957 körül

Két kiállítása is nyílt Andy Warholnak a közelmúltban Európában. Az egyik művészetének szláv gyökereit igyekszik feltárni, a másik többször is újrafelfedezett korai rajzait mutatja be.

0 Tovább

Tomboló közönség helyett robotok

Fotó: Peter Boettcher

Düsseldorfban januárban teljes gőzzel üzemel az Erőmű. A Kraftwerk naponta lép fel szülővárosában, ahol január végéig Peter Boettcher zenei fotós képeiből is látható egy tárlat az NRW-Forumban Kraftwerk: Roboter címen, amely az utóbbi két évtized képeiből mutat be harminc nagyméretűt. Gesamtkunstwerk a négyzeten, tomboló monumentalitás.

1 Tovább

Veszélyben Picasso oslói falképei

Pablo Picasso 'A halász' című betonképe az oslói kormányzati negyed egyik épületén, 1970 (Fotó: The Art Newspaper)

A norvég kormány a 2011 júliusi terrortámadásban megsérült kormányzati épületek lebontását mérlegeli. Pablo Picasso öt betonfalképet tervezett az oslói kormányzati negyed épületeinek falára az ötvenes évek vége és a hetvenes évek eleje között, amelyek közül több súlyosan megsérült a robbantásban, de a legismertebb, az 1970-ben készült Halász sértetlen maradt.

0 Tovább

Gumibot lett a művészetből

Chuck Close: Nat (Fotó: Mudra László, további képekért kattints!)

"A Ludwig Múzeum új állandó tárlata - a legismertebb művek kiállításán túl - ezúttal a gyűjtemény egyik alapvető sajátosságára, az egykori "kelet" és "nyugat" párbeszédére hívja fel a figyelmet, különös tekintettel a rendszerváltás előtti időszakra, a hatvanas-nyolcvanas évekre" - áll a Szipőcs Krisztina által újragondolt - decemberben megnyílt - Az égbolt másik fele című gyűjteményi kiállítás ismertetőjében. A kurátor vezetésével ellenőriztük a koncepciót és persze a műveket is megnéztük.

0 Tovább

Veszélyben vannak Van Gogh sárgái

Vincent van Gogh napraforgója (1888-1889) a Philadelphiai Művészeti Múzeumban
(Fotó: Lori M. Nichols)

Megállapították, hogy a múzeumokban és galériákban használt világítás hatására megváltoznak Van Gogh híres napraforgóinak színei. Egyes festményei zöldes, illetve barnás árnyalatra váltottak az eredeti krómsárga helyett. Nem csak Van Gogh, de Cézanne sárgái is így jártak. De van megoldás.

0 Tovább

Louvre egy másik bolygóról

Elkészült az egyik legtökéletesebb múzeumépület, a fehér kocka kiállítóterek istennője. A japán SANAA és Imrey Culbert új épülete, a Louvre-Lens olyan, mintha egy távoli bolygón épült volna, de közben egy görög templomra is emlékeztet.

0 Tovább

Fantázia a testben - fiatal magyar művészek Besztercebányán

Szöllősi Géza: Hús-projekt/Szerelmeim/Vénusz, 2012

2013. január 6-ig látható a besztercebányai Central-Slovakian Galériában a fiatal magyar művészeket bemutató Organs & Extasy című kiállítás, amely az Intermedia.bb nemzetközi fesztivál megbízásából jött létre. A 14 művész alkotásaiból álló szűk válogatás erőteljes magyar megjelenést biztosít Besztercebányán.

7 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek