Andy Warhol: Cím nélkül (Női fej), 1957 körül

Két kiállítása is nyílt Andy Warholnak a közelmúltban Európában. Az egyik művészetének szláv gyökereit igyekszik feltárni, a másik többször is újrafelfedezett korai rajzait mutatja be. 

A szláv gyökerek

A Krakkói Nemzetközi Kulturális Központ Warhol: Context című kiállításának részlete (Fotó: Paweł Wodnicki)

Andy Warhol a hatvanas évek óta tuti siker. Ha Picasso a 20. század első felének A művésze, akkor Warhol kétségtelenül a másodiké. Állítólag mondott olyat is, hogy "nem származom sehonnan", holott Pittsburghben született. Andrew Warhola néven, 1928-ban. Szülei ruszinok voltak, Mezőlaborcból vándoroltak ki Amerikába a század elején. Tanulmányait a Carnegie Institute-ban végezte, majd 1949-ben New Yorkban költözött. Ekkor változtatta nevét Andy Warholra. 1952-ben anyját is magához költöztette - apja akkor már nem élt - aki szinte élete végéig, 1972-ig együtt lakott vele. Az anya - lánykori nevén Julia Zavacky - soha nem tanult meg angolul. László Károly, a híres magyar műgyűjtő, egy interjúban említette, hogy magyar-ruszin keveréknyelven beszélt a művész édesanyjával, amikor náluk járt. Ma már nehéz elképzelni, de a Factoryban folyó munka és tivornyák után minden nap édesanyja várta otthon a már világhírű művészt.

Jogos hát a Krakkói Nemzetközi Kulturális Központ problémafelvetése, megvizsgálni, hogyan utazott Warhol a világok között. Egyik oldalon a New York-i bohémélet, másikon a görög-katolikus ruszin édesanya. A kiállítással nem megkérdőjelezni, csak árnyalni szeretné az eddig ismert Warhol-képet a két kurátor, Natalia Żak és Helena Postawka-Lech, mondják az Art Newspapernek, elismerve, hogy a Warhol művészete az amerikai kultúra része. Hogy is lenne más. A kiállításon hatvan nyomat és három rajz látható, amelyeket a szlovákiai Zoya Múzeum kölcsönzött a lengyel intézménynek.

A német gyökerek

A Louisiana Modern Művészeti Múzeum videó ajánlója a Warhol: Early Drawings című kiállításhoz

Majd százszor ennyi eredeti rajz látható a dániai Zealandon található Louisiana Modern Művészeti Múzeumban. Warhol háromszáz korai, a negyvenes évek végén, az ötvenes években készült rajzai 1990-ben kerültek elő, és maradtak érintetlenek, mígnem Daniel Blau német galériás 2011-ben fel nem fedezte a gyűjtemény jelentőségét. A filmek, fényképek, magazinok képei alapján készült letisztult vonalú, helyenként vázlatszerű rajzok a fiatal reklámgrafikus alkotásai, akire - és ez a dán kiállítás fő állítása - leginkább a Carnegie Institute-ban tanító európai származású tanárok hatottak. Ők pedig George Grosz, Otto Dix, Egon Schiele, Gustav Klimt vonalművészetén nevelkedtek. Témáit tekintve melegeket, ártatlan fiatalokat és dívákat rajzolt leginkább. Ebből a gyűjteményből választott ki közel 200 darabot Poul Erik Tøjner, a múzeum igazgatója.

Andy Warhol - Context, 2012. december 11 - 2013. február 10. Nemzetközi Kulturális Központ, Krakkó
Warhol - Early Drawings, 2013. január 8 - február 21. Louisiana Modern Művészeti Múzeum, Zealand