Pablo Picasso 'A halász' című betonképe az oslói kormányzati negyed egyik épületén, 1970 (Fotó: The Art Newspaper)

A norvég kormány a 2011 júliusi terrortámadásban megsérült kormányzati épületek lebontását mérlegeli. Pablo Picasso öt betonfalképet tervezett az oslói kormányzati negyed épületeinek falára az ötvenes évek vége és a hetvenes évek eleje között, amelyek közül több súlyosan megsérült a robbantásban, de a legismertebb, az 1970-ben készült Halász sértetlen maradt.

"Ha az épületeket lebontják, és a falfestményeket más épületre, vagy új helyre helyezik, többé nem azok az alkotások lesznek, amelyeket Picasso tervezett" - mondta Jørn Holme, a Kulturális Örökségvédelem Igazgatóságának vezetője.

A támadás után 2011. július 22-én, Rigmor Aasrud, a kormányzati adminisztráció és az egyházi ügyek minisztere azt kérdezte a nyilvánosságtól, milyen módon lenne jobb lerombolni az épületeket. Holme és társai úgy gondolják Aasrud ezzel azt sugallja, hogy szerinte az épületeket mindenképpen le kell rombolni. Az üggyel foglalkozó The Art Newspaper hiába kereste meg a minisztériumot decemberben, a szóvivő nem volt hajlandó nyilatkozni. Néhány hónappal a támadás előtt már felmerült az épületek - az úgynevezett Y-, és H-blokk - lebontásának kérdése.

A minisztérium több építészt is felkért, hogy tegyenek javaslatokat a Regjeringskvartal, a norvég kormányzati negyed épületeinek megtartására, illetve lebontására. Az építészek idén nyáron mutatják be terveiket. Egy jelentés szerint a Kulturális Örökségvédelem Igazgatósága arra a következtetésre jutott, hogy az épületek továbbra is használhatók. Holme felhívta a figyelmet arra is, hogy ezek az épületek nem csak a rajtuk látható műalkotások miatt fontosak, de egyben a II. világháború utáni modern norvég építészet sarokkövei is.

Picasso több vázlatot is készített az öt oslói murálhoz. A legnagyobb, A halász 1970-ben került fel az Y-blokk homlokzatára. De nem csak Picasso, hanem neves norvég művészek - többek között Inger Sitter, Kai Fjell és Carl Nesjar - munkái is láthatók a kérdéses kormányzati épületekben.

Az egyik épület a támadás után (Fotó: The Art Newspaper)