Szöllősi Géza: Hús-projekt/Szerelmeim/Vénusz, 2012

2013. január 6-ig látható a besztercebányai Central-Slovakian Galériában a fiatal magyar művészeket bemutató Organs & Extasy című kiállítás, amely az Intermedia.bb nemzetközi fesztivál megbízásából jött létre. A 14 művész alkotásaiból álló szűk válogatás erőteljes magyar megjelenést biztosít Besztercebányán.

A kiállítás a RoHAM Magazin és Galéria szervezésében valósult meg, Bánki Ákos és Rechnitzer Zsófi kurátori koncepciója alapján. Rechnitzer Zsófi kurátor a Kunsztblognak elmondta, tervezik, hogy máshol is bemutatják a kiállítást, de konkrétumokat egyelőre nem tudott említeni. A test művészi megjeleníthetőségét tematizáló tárlat akár egy sikerszéria első állomása is lehet.

"A túlzás és a túlérettség művészi gesztusai nem egyszerűen valamiféle dekadens képkultúra irányába mutatnak, hanem a hagyományos esztétikai fogalmak 'mutációját' célozzák meg" - írja Nemes Z. Márió a kiállítás kísérőszövegében, egyben felhívja a figyelmet arra, hogy a kiállított művekben közös az emberi test újradefiniálásnak igénye is, valamint egyfajta "poszthumán poétika", amely szemben áll azzal a - Winckelmannhoz és Schillerhez köthető - 18. század vezető esztétikai ideológiájává vált felfogással, amely az emberi testet a művészi szépség és igazság egyedül hiteles médiumának tartja. Szerinte az antik emberábrázolástól a dehumanizálódás esztétikája felé való elmozdulás figyelhető meg az itt kiállított munkákon.

"A fiatal magyar képzőművészet sokirányú törekvéseiből kiemelhető egy tendencia, melyet az jellemez, hogy még mindig lát fantáziát a testben, helyesebben nem is lát mást az ember kiüresedett helyén, mint elszabadult központ nélküli képzeletet, mely mániákusan 'ölt testet' újra és újra" - írja Nemes Z.

A megnyitó (Fotó: Stredoslovenská galéria)


A kiállító művészek: Bánki Ákos, Csáki László, Dallos Ádám, Dobos Tamás, Győrffy László, Horror Pista, Keresztes Zsófia, Kis Róka Csaba, Magyarósi Éva, Moizer Zsuzsa, Szőke Gábor Miklós, Szöllősi Géza, Verebics Ágnes, Tanka Péter

Organs & Extasy, 2012. november 24 - 2013. január 6.
Stredoslovenská galéria / Central Slovakian Gallery, Dolná 8, 975 90 Banská Bystrica, Slovakia

Képek a kiállításról (Fotók: organsandextasy.blogspot.hu)

Bánki Ákos munkái

Csáki László munkája

Győrffy László munkája

Horror Pista munkája

Kis Róka Csaba festménye

Moizer Zsuzsa és Keresztes Zsófia munkái

Szőke Gábor Miklós munkái

Szöllősi Géza munkái

Verebics Ágnes munkája