Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Képet lopott Jasper Johnstól asszisztense

Robert Rauschenberg: Jasper Johns a stúdiójában, a Zászlóval, 1954-55.

22 festményt lopott el Jasper Johns világhírű amerikai festőtől asszisztense, akit szerdán, augusztus 14-én tartóztattak otthonában, a Connecticut állambeli Salisburyben. James Meyer, aki maga is festő, 25 évig volt Johns asszisztense, 30 év börtönt is kaphat lopásért, hamisításért.

0 Tovább

Rubik-kockából épül újjá a művészet

A torontói Cube Works galéria nagyobb összefüggésbe helyezi a Rubik-kockát színeit és darabjait: nem egyszerűen kirakják a kockát, hanem úgy rakják ki és helyezik el, hogy az egy művészeti alkotás részét képezze.

0 Tovább

Rendbehozzák Frida Kahlo fotógyűjteményét

Restaurálják, majd konzerválják Frida Kahlo felbecsülhetetlen értékű, 6500 képet tartalmazó fotógyűjteményének egy részét, 350 fotográfiát egy hat hónapos, a Bank of America Merrill Lynch által szponzorált projekt keretében. Frida Kahlo-projekt egyike annak a 25-nek, amelyet a bank finanszíroz a 2013-as évben műalkotások restaurálására, állaguk megóvására.

0 Tovább

Viták közt születik a Capa Központ

Fotó: Hirling Bálint (Origo)

Augusztus elsején bezárt az Ernst Múzeum, a helyén néhány hónap múlva megnyílik a Robert Capa Központ, amelyet a magyar fotográfia hírnevének népszerűsítésére hoznak létre. A Múzeumban 28-án, vasárnap ért véget az utolsó kiállítás, Csurka Eszter A tengerpartra című tárlata. Az intézmény élére Kőrösi Orsolyát nevezik ki, aki öt éve igazgatja a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Házat. Az Origónak elmondta, hogy nem szakít eddigi munkájával a Capa Központ miatt, hanem "ésszerű munkamegosztásra, együttműködésre" törekszik a két intézmény között. Szerinte félreértés, hogy az új központ múzeum lenne, a Nagymező utcában egy Mai Manó Ház - Capa Központ fotográfiai "tengelyt" szeretne kialakítani. Nem mindenki örül azonban.

0 Tovább

Egyél műalkotásból!

Alekos Fassianos tányérja

Az idén 150 éves világhírű francia porcelánmanufaktúra, a Bernardeau exkluzív és formabontó étkészlettel ünnepli évfordulóját. Neves fotográfusok, filmesek és képzőművészek alkotásainak felhasználásával alakították ki az L'Art de la Table (Az asztal művészete) című sorozatukat. Evés közben és után többek között Jeff Koons, David Lynch, Sophie Calle, Alekos Fassianos, Marlène Mocquet, Michael Lin, Nabil Nahas alkotásaiban merülhet el az, aki meg tudja vásárolni a minden bizonnyal limitált darabszámú és ennek megfelelően magas árkategóriájú porcelánokat.

0 Tovább

Szovjet filmhez ne is hívjatok

Fotó: Tuba Zoltán (Origo)

Helényi Tibor nem tudta, hogy a Robotzsaruhoz, a Hegylakóhoz, a Nyolcadik utas: a halálhoz és főként Csillagok háborúja trilógiához készített magyar plakátjait világszerte csodálják és gyűjtők vadásszák. Alkalmazott grafikusnak lenni a szocializmusban gyakorlatilag azt jelentette számára, hogy nem szóltak bele a munkájába, bár egyszer mégis kifogott rajta a cenzúra. Interjúnkban Helényi rendet vág a képeit övező városi legendákban, harcot vív a horrorfilmért, a propaganda tarifájáról és Malevics lováról mesél, illetve elmondja, hogyan tréfálta meg a Star Wars magyar nézőit. A magyar filmplakátok elfeledett grafikusait bemutató sorozatunk folytatódik.

2 Tovább

A puli lett a kúlfaktor

Szőke Gábor Miklós két óriásszobra, egy repülő puli és egy "orosz unikornis" szinte egyszerre jelent meg a világ két, egymástól nagyon távoli pontján, Oroszországban és az Egyesült Államokban. A különös jelenségről kérdeztük a művészt (tavalyi interjúnk erre olvasható vele), akinek műveit egy amerikai iskolában már tanították.

Szőke Gábor Miklós
A Repülő puli Washington D.C.-ben (fotó: Robi Wallenstein)

0 Tovább

Minden műtárgy hamis volt a kínai múzeumban

Bezárt a Pekingtől 241 kilométerre délre elhelyezkedő Hopej tartomány csicsou-i Csipaocsaj Múzeuma, mert kiderült, hogy műtárgyai nagy többsége hamisítvány. A 12 kiállító teremmel rendelkező múzeum nem olyan régen, 2010-ben nyílt meg és több mint két milliárd forintnyi jüanba került.

0 Tovább

Lady Gaga egyesítené a zenét a művészettel!

Lady Gagáról egy ideig úgy tűnt, egy sima Madonna-remake, illetve a legjobb Madonna-tanítvány, ha ambícióit, azok megvalósítását, sikerét és szerteágazó művészeti hatását tekintjük. Legújabb húzása, illetve nemrég ismertetett tervei azonban még ennél is tovább mennek. Gaga novemberben - kicsit Björk 2011-es Bipohilia című projektjéhez hasonlóan, ami már nem puszta album volt, hanem egyfajta interaktív vizuális alkotás, album, számtalan applikációval - saját, új, 2012 óta várt, számtalanszor elhalasztott premierű albumát az Artpopot is többé kívánja tenni puszta lemeznél.

0 Tovább

Tahiti helyett Tahitótfalu

Szinyei Merse Pál: Pipacsos mező, 1896

Virágzó alma- és szilvafák fogadják az embert a Magyar Nemzeti Galéria új kiállításán. A francia impresszionizmus egyik legizgalmasabb művészének, Claude Monet-nak egy festménye, mellette pedig Szinyei Merse Pálé, a jernyei birtokosból lett festőé, az egyik első magyaré, aki fiatalon szakított a műteremhez kötöttség hagyományával, és a szabadban kezdett festeni. Mi az impresszionizmus ma is töretlen népszerűségének az oka?

1 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek