Bezárt a Pekingtől 241 kilométerre délre elhelyezkedő Hopej tartomány csicsou-i Csipaocsaj Múzeuma, mert kiderült, hogy műtárgyai nagy többsége hamisítvány. A 12 kiállító teremmel rendelkező múzeum nem olyan régen, 2010-ben nyílt meg és több mint két milliárd forintnyi jüanba került.

A nagyszerű, gyakran több ezer éves műtárgyak többségét kb. 4-70 ezer forintnyi jüanért vásárolták. Jó hír, amit a múzeum főtanácsadója, Vei Jingdzsün jelentett be, hogy 40 ezer műtárgy között találtak 80 db hiteleset is.

A hír természetesen nem pusztán önmagában érdekes, hanem a Kína múzeumi hálózatának kontextusában is. Kínában ugyanis jó ideje évente kb. 100 múzeum(!) nyílik: oda is begyűrűzött a múzeum boom, ami Nyugat-Európában lassan húsz éve tart.

A gond csak az, hogy Kínában, többek között, az 1966-tól 1976-ig tartó kulturális forradalom meglehetősen eredményesen pusztította el és irtotta ki a klasszikus kínai kultúra műalkotásait, szobrait, festményeit, könyveit. Továbbá, mivel a nyugati művészet remekei is nagyjából a megfelelő helyükön vannak szerte a világ nagy múzeumaiban, az évente nyíló 100 kínaiu múzeumot valamivel fel kellett tölteni. Így nemcsak a hazai klasszikusokat hamisították, hanem jó pár hamis Van Gogh, Rembrandt is került a levesbe.

Minden korlátozás ellenére szerencsére a kínai internet él és virul: egy kínai blogger bejegyzéséből robbant ki az ügy.

Baj, hogy hamis?

A hamisítvány kérdése egyébként sok problémát és izgalmat tartogat, hiszen ha a hamisítvány tökéletes, annak hamis voltát csak tudományos vizsgálat tárhatja fel, nem az emberi szem. A műalkotások élvezete nem tisztán érzéki élvezet, hanem tudati aktus is. Tudjuk, hogy amit látunk, azon túl, hogy tetszik, szép, érték is, azért is szép, mert érték, régiség stb. Voltaképp, miért ne élvezhetnénk a tökéletes hamisítványokat, ha kikapcsoljuk a tudatunkat? Igaz, akkor érdemes lenne vegytisztán a hamisítványok múzeumait nyitni meg.

A probléma természetesen nemcsak Kínát érinti. Nagy eséllyel a világ minden múzeumában található legalább egy nem ellenőrzött műtárgy, ami hamisítvány is lehet.