Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hatalom és a művészet pankrációzik Oroszországban

Altunyin: Uralkodók, kiállítási enteriőr,
a háttérben, bal kézre Altunyin: G-20! Putyin várja a vendégeket című képe

Oroszországban kezd átláthatatlanná, követhetetlenné, vagy, ahogy egy galerista fogalmazott: idiotikussá válni a művészet és a politika viszonya. Múzeumokat és múzeumigazgatókat zárnak be, nyitnak ki, képeket visznek el, majd nem hoznak vissza. Művészek jönnek, mennek, repülnek el, akciók, tüntetések kezdődnek. Utánajártunk, mi történik jelen pillanatban és mi áll a történtek hátterében.

0 Tovább

Múzeumigazgatót vittek be Oroszországban

Szinyije Noszi/Blue Noses

Hétfő este ismét letartóztatta az orosz rendőrség Tatjana Titovát A hatalom múzeuma igazgatónőjét. A múlt héten Konsztantyin Altunyin Uralkodók című kiállítása miatt szállt ki a rendőrség, és kobzott el négy festményt, többek között azt, amelyiken Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev női alsóneműben látható. A képekkel együtt akkor az igazgatónőt is előállította a rendőrség.

A mostani előállítás okáról a rendőrség annyit közölt, hogy Titovát senki sem tartóztatta le, pusztán ellenőrzik a gyanús elemek iratait, dokumentumait. A 78. számú rendőrőrse hajnali 4-kor telefonált egy ismeretlen, aki közölte, gyanús elemeket látott a múzeum környékén. Titovát és a kiállítás felrakásában segédkező három munkatársát 3 órán át tartották a rendőrségen, majd kiengedték.

0 Tovább

Faulkner maga rajzolta képeslapjait

Amikor tavasszal elárverezték William Faulkner hagyatékából az író 1949-ben elnyert Nobel-érmét, -oklevelét és köszönőbeszédének piszkozatát, a kollekció részét képezte egy addig ismeretlen elbeszélés és több olyan képeslap is, amelyet 1925-ben Párizsból címzett haza a szüleinek. Ezeket a képeslapokat Faulkner saját maga illusztrálta, ami nem is annyira meglepő, ha tudjuk, hogy 1916 és 1925 között a Mississippi Egyetem lapjaiban dolgozott grafikusként.

A folytatásban Faulkner rajzaiból válogatunk!

0 Tovább

Minden kép kevés

Fotó: Fortepan/1930

Emlékszem, amikor a Fortepan képanyaga még átnézhető mennyiségű volt. Pár óra alatt át is néztem, lapoztam az egészet, kétezer körüli képet. Most 26 322 fotó van fent és hároméves az oldal. Örülnünk kell annak, hogy kezd beláthatatlan lenni a képmennyiség, hogy semennyi idő, óra sem elég a képek átnézésére, mert folyamatosan bővül az anyag. Ugyanis semennyi kép sem elég a világ, a valóság vagy éppen Magyarország múltjának, jelenének teljes, részletes bemutatására, dokumentálására. (Az oldal indulásakor készült interjúnk az egyik készítővel erre olvasható.)

1 Tovább

Vécépumpa a világ

Fotók: Pályi Zsófia (Origo)

Böröcz András WC pumpák című tematikus kiállítása tekinthető a világ elvécépumpásítására tett sikeres kísérletnek.

0 Tovább

Miley Cyrus híres festményeken rázza

Magunktól nem feltételnül vesztegetnénk arra időt, hogy az egykori gyereksztár (de már húszéves) Miley Cyrus az idei MTV Music Video Awardson döntött úgy, hogy szexi dög lesz, ám annyira röhejes és félelmetes volt a produkciója, hogy mémmé vált szegény. Engem például Tapsi Hapsira emlékeztetett. Amerikát pedig felháborította.

Jen Lewisnak és a Buzzfeednek köszönhetően viszont ennek művészeti vonatkozása is van, emellett pedig már nem mehetünk el szó nélkül.

0 Tovább

Térkép a művészeti élet kegyetlen világáról

William Powhida, Jade Towsend: Bellum Omnium Contra Omnes, 2013. (részlet)

Két fiatal amerikai művész, William Powhida és Jade Townsend megalkotta a művészeti élet brutális és kegyetlen világának rendkívül részletes, maró iróniájú és mulattató atlaszát, térképét. A munka a new yorki Freight + Volume galéria friss kiállításán látható élőben, de szerencsére elérhető az interneten is, ahol a legapróbb részletekig nagyíthatunk bele az egyébként papírra, grafitceruzával készült, nagyméretű (111×218 cm) munkába.

0 Tovább

Cenzúrázott művek gerillatárlaton



Nagy Kriszta x-T Tetszélet tetszpornó tetszhalál kiállításának (amelyről nemrég írtunk) lényegében letiltott, a tárlaton csak hűlt helyükkel szereplő, közerkölcsre veszélyesnek ítélt képei egyetlen alkalommal láthatóak lesznek a helyszínen, mégpedig a finisszázs meghívójának szövege szerint, a Kiscelli Múzeum hozzájárulása nélkül. A gerillatárlat és az ugyanitt bemutatandó kiállítási katalógus tartalma érdekes intézmény- és kultúrpolitikai kérdéseket vet fel, pontosabban mondva: feldob pár magas labdát, melyeket nem lehetünk restek, ahogy azokat a művész sem volt rest: leütni.

0 Tovább

Ragasszunk karokat a milói Vénusznak!

Fotók: Tuba Zoltán (Origo)

Könnyen lehet, hogy a látogató, aki megnézi a Vincent Van Gogh álmai című kiállítást, minden eredeti alkotást, amit később látni fog életében, halványabbnak és kevesebbnek fog ítélni. Hogyan fér meg egymás mellett a digitálisan restaurált műtárgy és a múzeum fogalma?

0 Tovább

Olajfestményen az Ermitázs macskái


Eldar Zakirov: Cats of the Hermitage

Eldar Zakirov üzbég művésztől rendelt olajfestményeket a felbecsülhetetlen értékeket őrző Ermitázs Múzeum az általa kiadott magazin aktuális számába. A megrendelés különlegessége, hogy a festmények tárgya, alanya a múzeum macskái. A macskák azonban rászolgáltak a megtiszteltetésre, hiszen több, mint 300 éve teszik, amit egy macskának tennie kell a Téli Palotában, ill. az Ermitázsban.

0 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek