Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jön az első digitális művészeti árverés

Petra Cortright

A Phillips aukciós ház és partnere, a Tumbrl október 10-én, New Yorkban megrendezi az első aukciót, amelyen kizárólag digitális művészeti alkotásokra lehet majd licitálni. Az, hogy mi digitális művészeti alkotás, egyelőre nehezen behatárolható, így az aukción sokféle formájú és létmódú alkotás fog szerepelni, YouTube-videótól, weblapon, digitális printen és fájlon át Tumbrl-oldalig.

Digitális technológiával készült vagy azt részben felhasználó művek szerepeltek már szórványosan nagy aukciókon, de inkább kivételként, mint rendszeresen. A mostani aukció egy fontos jele annak, hogy a műtárgypiac megpróbálja behozni tetemes lemaradását a már régen a digitális korba (át)lépett művészeti élettel, műalkotásokkal szemben.

0 Tovább

Rekordot döntött a Tate és Damien Hirst

Rekord időszakot zárt a Tate, derül ki a pénteken közzétett éves jelentésükből. Több mint 7,5 millió látogatója volt a négy galériának (Tate Britain, a Tate Modern, a Tate Liverpool és a Tate St Ives) a 2012-2013-as időszakban. Ez a szám nagyobb, mint bármely más művészeti múzeumé, kivéve a Louvre-t.

A látogatottsági rekordban nagy szerepe volt Damien Hirst múlt évi retrospektív kiállításának.

0 Tovább

1010 Capából 160

Fotók: Pályi Zsófia, Origo (a képre kattintva galéria nyílik)

Lassan egy lépést sem tehetünk, hogy ne buknánk orra egy Capában. Ott van a metróban, ott van a Nemzeti Múzeumban, és ott van/lesz a Nagymező utcában. Itt van persze már 2009 januárja óta, amikor is a magyar állam egy emlékezetes huszárvágással bevásárolt az ICP-nél, és 300 millióért lett 1010 Capánk, 937 fotó, 48 vintázs, 5 gyűjteményen kívüli fénykép és 20 ajándékkép. A hatalmas anyag darabjai, a szerény koncepciótlanságáért kritikusan fogadott 2009-es Ludwig Múzeum-beli kiállítás óta szorgalmasan járják a kiállításokat, az országot, keresve helyüket és bemutatásuk méltó vagy egyszerűen csak értelmes és látogatóbarát módját. Most úgy tűnik, történt előrelépés.

2 Tovább

Műalkotás, majd törmelékkupac lesz a toronyházból

Több tucat művész alakítja kiállító teremmé és egyben műalkotássá a Párizs belvárosában álló La Tour nevű toronyházat. A lakásokat a street art legizgalmasabb szereplői alakítják át a legváltozatosabb stílusokban. A jövőre lebontásra ítélt épületet október elsején nyitják meg a közönség előtt. A képre kattintva galéria nyílik!

0 Tovább

Múzeumköltöztetés Angliában

Négy év, 4,5 millió font és egy amatőr fotós erőfeszítése kellett ahhoz, hogy a bradfordi National Media Museum (lásd fent) állandó kiállítóhelyet kapjon Londonban. Az amatőr fotós azonban nem kisebb ember, mint Michael Wilson, a médiamúzeum vagyonkezelőségének elnöke, emellett a James Bond filmek társproducere.

0 Tovább

Betiltották a Pussy Riot Ikont

Loszkutov és Kiszeljova Pussy Riot Ikon pólóban

Nagyot alkotott ismét az orosz törvényhozás. A novoszibirszki bíróság betiltotta Artyom Loszkutov és Maria Kiszeljova Pussy Riot Ikon című alkotásának internetes terjesztését, bárminemű internetes megjelenését, mivel szerintük az alkotás sérti az emberek vallásos érzékenységét. Természetesen, jobb későn, mint soha. A mű ugyanis kb. másfél éve terjed és található meg az interneten.

0 Tovább

Egy hölggyel talán elfogadhatóbb lenne

Egy férfi elégit ki egy férfit Budapest utcáin. Lehet-e rá mondani, hogy graffiti? Mit csinálnának a készítőjével a brazil rendőrök? Hogy jön a képbe a sejtelmes nő mítosza? És mi köze mindehhez egy ötven éve halott francia művésznek? 

0 Tovább

Szelíden lesi a nadrág szakadását

Részlet Vivian Maier 8mm-es filmjéből

Hétfőn mutatták be a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon a Vivian Maier életéről készült Finding Vivian Maier című dokumentumfilmet. A filmet az a John Maloof (társrendező: Charlie Siskel) rendezte, aki 2007-ben egy árverésen megvette az addig teljesen ismeretlen, de zseniális nevelőnő (akinek Mai Manó Házbeli kiállításáról itt írtunk) több ezer negatívját és ezzel elindított egy hihetetlen és megható posztumusz fotós karriert.

0 Tovább

Találtak egy új Van Gogh-ot

Montmajouri naplemente címmel egy régen elveszett Van Gogh festményt azonosított az amszterdami Van Gogh múzeum - írja a Guardian. 1928 óta ez az első teljes méretű festmény, amelyet az 1890-ben elhunyt festőtől felfedeztek.

0 Tovább

A menny csak hasonlat a pokolra

Melvin Burkhart: Human Oddity, 1985

Joel-Peter Witkinről egyszer azt írták, hogy művészete egy rész Hieronymus Bosch, egy rész A texasi láncfűrészes mészárlás.

Életének meghatározó élménye, hogy hat évesen szemtanúja egy autóbalesetnek, amikor is egy kislány levágott feje gurul a lábához. Fotográfiai nem egykönnyen befogadható és élvezhető művek, mert szinte mániákus következetességgel csak az élet sötét oldalával foglalkoznak, azt jelenítik meg különböző formákban. Életműve felfogható egyetlen hatalmas haláltáncként. Kábító részletességű panorámakép arról, amit nem szeretnénk tudni, nem szeretnénk látni, nem szeretnénk elfogadni.

2 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek