Robert Rauschenberg: Jasper Johns a stúdiójában, a Zászlóval, 1954-55.

22 festményt lopott el Jasper Johns világhírű amerikai festőtől asszisztense, akit szerdán, augusztus 14-én tartóztattak otthonában, a Connecticut állambeli Salisburyben. James Meyer, aki maga is festő, 25 évig volt Johns asszisztense, 30 év börtönt is kaphat lopásért, hamisításért.

Meyer az évek folyamán változatos asszisztensi feladatokat végzett Johns mellett, felvette a művész telefonját, kifeszítette vásznait, megvette ecseteit és más apró-cseprő dolog mellett kezelte, rendezte a művész befejezetlen munkáit és azok dokumentációját. Valószínűleg ez utóbbi feladata végzése közben jött az ötlet, hogy a gyakran évekig vagy soha be nem fejezett művek eladása útján tisztes haszonra tehet szert úgy, hogy az senkinek nem fog feltűnni.

Meyer 2006 szeptemberétől 2012 februárjáig 22 a befejezetlenség különböző állapotában lévő festményt lopott el Johnstól, majd egy, a jelen pillanatig még meg nem nevezett manhattani galéria útján értékesítette azokat. A galéria 6,5 millió dolláros hasznából a most 51 éves asszisztens 3,4 milliót kapott.

A lopás azonban talán a legkönnyebb munka volt az ügyben, hiszen hitelesítenie is kellett a munkákat, mivel mind a galéria, mind a vevők felé úgy kommunikálta, hogy azokat a művész ajándékozta neki és hogy ezek befejezett, kész művek. Minderről azonban valamilyen dokumentáció kellett, amit (pl. hamis nyilvántartási számokat) Meyer le is gyártott és Johns stúdiójának festménydokumentációjába illesztett, majd lefotózott és a fotómásolatokat továbbküldte a galériának és a potenciális vevőknek.

A vevőkkel eladáskor egy különös, ám módfelett sikeres záradékot is aláíratott, miszerint ők, bár teljes jogú tulajdonosai Johns munkáinak, 8 évig senkinek nem adják kölcsön, nem adják oda kiállításra és nem is adják el a festményeket.

A 83 éves Jasper Johns, akinek talán legismertebb munkája a Flag, nem kommentálta az esetet.