Alekos Fassianos tányérja

Az idén 150 éves világhírű francia porcelánmanufaktúra, a Bernardeau exkluzív és formabontó étkészlettel ünnepli évfordulóját. Neves fotográfusok, filmesek és képzőművészek alkotásainak felhasználásával alakították ki az L’Art de la Table (Az asztal művészete) című sorozatukat. Evés közben és után többek között Jeff Koons, David Lynch, Sophie Calle, Alekos Fassianos, Marlène Mocquet, Michael Lin, Nabil Nahas alkotásaiban merülhet el az, aki meg tudja vásárolni a minden bizonnyal limitált darabszámú és ennek megfelelően magas árkategóriájú porcelánokat.

David Lynch tányérja

A limoges-i gyökerű francia luxusporcelánokat gyártó cég története messzire nyúlik vissza. 1786-ban, egy Limoges melletti falu, Saint-Yrieix La Perche közelében egy nő puha, fehér anyagot fedezett fel, amit elkezdett az ágyneműi fehérítésére használni. Az anyag, mint az később kiderült, a kaolin volt, ami a porcelángyártás igen fontos alapanyaga. Ez volt az a titkos összetevő, amit a Marco Polo felfedezte kínai porcelán óta mindenki keresett Európában, és ami a porcelán rugalmasságát, tartósságát, áttetszőségét biztosítja.

Jeff Koons tányérja

A felfedezés után azonban el kellett telnie némi időnek, amíg az üzletemberek észrevették, hogy a porcelángyártással érdemesebb komolyan, tömeggyártásban is foglalkozni. Így csak 1863-ban nyílt meg az első üzem Limoges-ban. Az üzemben gyakornokoskodott Léonard Bernardaud, aki később felküzdötte magát az értékesítési vezető posztig, majd 1900-ban megvásárolta magát a társaságot is, amely azóta is a család kezében van.

Michael Lin tányérja

A Bernardaud porcelánok nem a széles tömegek mindennapjait aranyozzák be, hiszen elkészítésük minősége, a felhasznált és évszázadok alatt kikísérletezett saját technológiák, a designjuk egy igen exkluzív osztályba sorolja őket. A L’Art de la Table című sorozat sem számít újdonságnak a cég történetében, hiszen majd mindig neves művészek és designerek (pl. Roy Lichtenstein, César, Kees van Dongen, Olivier Gagnère, Hervé van der Straeten) közreműködtek a porcelánok létrehozásánál. A cég a porcelánok mellett ékszereket és bútorokat is gyárt, hasonló minőségben és célcsoporttal.

Nabil Nahas tányérja