Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Radikális, fantasztikus, félelmetes Svájc

Nici Jost: Waiting fot Wonderland, 2011

Ha közel lépünk Nici Jost pink csészéjéhez, életre kel, szivárogni kezd belőle egy hangfolyam, a zaj. Ha belenézünk, mintha egy barna folyadék lenne benne, de nem folyadék, hanem valami műanyag, részben átlátszó plasztik, és lent, a legalján egy embert, illetve a feje búbját látjuk. Valaki van a csészében és járkál, sétálgat. A mű címe Waiting for Wonderland (Csodaországra várva). Mintha erre felelne, válaszolna ironikusan Tom Fellner Porno Bunny (Pornó Nyuszi) című nagyméretű képe, amelyen egy gigantikusra növesztett, némileg Godzillára hasonlító, rózsaszín japán játékfigura közeledik fenyegetően hátulról egy a kép előterében ülő nyuszi felé. Hát, a Csodaország ezek szerint olyan, mint Godot, hiába várjuk.

0 Tovább

Aj Vejvej újra beszól

Kína elsőszámú outsider művésze ezúttal az ország évek óta elhúzódó tejipari botrányaira hívta fel a figyelmet: legfrissebb munkája Kína 80 négyzetméteres térképét adja ki 1800 darab tejporos dobozból. Az alkotást május 17 óta lehet megnézni Hong Kongban, a Para Site kortárs művészeti központban.

0 Tovább

Minden arcnak a jobboldala vagyok én

273 anyag érkezett be a Müpa Ki vagyok én? címmel meghirdetett pályázatára. A Korniss Péter fotográfus vezette zsűri fotósorozatokat várt, idén először pedig videókat is, a kiválasztott műveket a Művészetek Palotájában állították ki. "Az embernek, amikor rossz képeket lát, az élettől is elmegy a kedve" - mondta Korniss, de szerinte ebben az esetben a pályázóknak sikerült egy másfajta gondolkodást kifejezniük képekben. Sokszorosítható vagy-e? Mi köze a 19. századi romantikus dán festőnek a gyorséttermi kajához? Mi a trükk, ha nincs trükk? Mindig te vagy, vagy nem te vagy? - teszi fel a kérdést Réz András is.

0 Tovább

Ezeket a műtárgyakat megtámadták

Francesco Franzan: Laszlo Toth lefogása, miután megtámadta Michelangelo Piétáját a Szent Péter bazilikában 1972. május 21-én (Fotó: Francesco Franzan)

A 20. század hemzseg a megtámadott műtárgyakról, élettelen tárgyakba szerelmes, illetve azokra haragudó emberekről szóló történetektől. Összeszedtük a 10 legindokolatlanabb támadást.

0 Tovább

12 ezer ecstasy-tablettát állít ki

175 ezer angol font (közel 63 millió forint) értékben állít ki ecstasy-tablettákat egy londoni galériában Chemical X. Nem a hatóságokkal akar packázni, társadalmi mondanivalója van.

0 Tovább

Milliók menekültek a porteknőből

Porszemüvegeket és házilag készített pormaszkot viselő gyermekek készülnek elhagyni az iskolát, Lakin, Kansas, 1935

Az 1930-as évek a porviharok évtizede volt az Egyesült Államok területének mintegy kétharmadán. A termőföld felelőtlen használata miatt kialakult jelenséget, a több száz méter magas vörös és fekete porviharokat - amelyek milliók életét tették tönkre - Amerika legjobb fotósai dokumentálták. A cikk végén egy galériában gyűjtöttünk össze néhány kiemelkedő fotót.

1 Tovább

Mitől művészet a fotó?

Fotók: Illyés Tibor/MTI

Ugyan még nincs megírva a magyar fotográfia története, de néha, itt-ott látunk, látni vélünk belőle szeleteket. Kisebb-nagyobb, finom és kevésbé finom, erőtől duzzadó vagy kicsit már beszáradt, töppedt szeleteket a nagy tortából. Az Analóg - 21 magyar fotográfus a 20. századból című kiállítás egy mértéktartó és visszafogott, vagy inkább: konzervatív válogatás a 20. század második fele nagyrészt legjelentősebb fotósainak sokszor ikonikus munkáiból. Kis gyorstalpaló fotótöri. Az ember úgy megy az ilyen kiállításra, hogy ismeri a neveket, ismeri a munkákat, és lecsekkolja, minden oké-e azóta, amióta legutóbb látta őket. És nagyjából oké.

0 Tovább

Hol tart a magyar fotó most?

Gerhes Gábor: A dolgok összekülönbözése - a kívülről várt, de belülről jött ellenség (részlet)
Kattintásra galéria nyílik!

Úgy tűnik, az utóbbi másfél évtizedben mágnesként vonzza a feszültséget a nemzeti fotográfia. A Nemzeti Galériában megnyílt Magyar fotóművészet az új évezredben című kiállítás fő hivatkozási pontja a Műcsarnokban 2001 május-júliusban megrendezett Országos Fotóművészeti Kiállítás, amely a "demokratikus" kiállításrendezés állatorvosi lovaként szöges ellentéte volt az itt megvalósult kurátori koncepciónak.

0 Tovább

Elsők, előre! Roham a Ludwignál

Az Összefogás a Kortárs Művészetért nevű kezdeményezés résztvevői csütörtök délelőtt bevonultak a Ludwig Múzeumba, hogy kiálljanak az átlátható kulturális döntések és közélet mellett. Hangsúlyozták, hogy nem Bencsik Barnabás (interjú) személye mellett tüntettek, de az igazgatói pályáztatás szerintük szakmaiatlan volt: a szakmai bizottság előtti meghallgatáson készült jegyzőkönyv titkosításának feloldását követelik. Nem mindenhova sikerült kitenni a molinót, jött pár rendőr is. Takács Mária videóriportja.

0 Tovább

Elpusztíthatatlan oroszok

Sokan komoly mentális problémákat sejtenének annak hátterében, ha valaki teljes komolysággal az orosz vagy szovjet design mibenlétéről, sőt létéről kívánna beszélni. Holott.

0 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek