Eldar Zakirov: Cats of the Hermitage

Eldar Zakirov üzbég művésztől rendelt olajfestményeket a felbecsülhetetlen értékeket őrző Ermitázs  Múzeum az általa kiadott magazin aktuális számába. A megrendelés különlegessége, hogy a festmények tárgya, alanya a múzeum macskái. A macskák azonban rászolgáltak a megtiszteltetésre, hiszen több, mint 300 éve teszik, amit egy macskának tennie kell a Téli Palotában, ill. az Ermitázsban.

Az első macskát még I. Péter orosz cár hozta be Hollandiából, és az állat a Téli Palotában lakott. Nagy Katalin nem szerette a macskákat, de meghagyta időközben megszaporodott állományukat a Téli Palotában, sőt, az általa alapított Ermitázs termeinek, képgalériáinak hivatalos őreivé nevezte ki a cicákat. Legsanyarúbb soruk a II. világháború alatt volt, ugyanis a múzeum állományát, értékeit még 1941-ben, Leningrád ostroma előtt kimenekítették és Szverdlovszkban őrizték a háború végéig, de a macskák ottmaradtak és majd mindegyikük elpusztult, legtöbbször azért, mert az éhező város lakói megették őket.

Az Ermitázsban a mai napon kb. 70 macska él és teszi, amit tennie kell a múzeum padlásain és emeletein, fogja az egereket és patkányokat. Minden macskának személyi igazolványa, egészségügyi kártyája és természetesen saját edénykéje és kosara van az alváshoz. Lakhelyük az Ermitázs hatalmas padlás-hálózata, amelyet kis összekötő ajtócskák, alagutak kötnek össze, szabad járást biztosítva a fontos pozíciót betöltő őröknek. A cicáknak csak a nyilvános múzeumi terekbe nincs bejárásuk, továbbá nem engedik le őket a pincerendszerbe sem, mivel az Ermitázsnak nincsenek pontos információi saját szellőzőrendszeréről, mert a tervrajzok rég elvesztek és újakat senki nem készített.

A múzeumban Az Ermitázs macskáinak barátai klub működik, és a múzeum minden évben tavasszal megtartja Az Ermitázs macskáinak napját. A kép teljességéhez azonban hozzátartozik, hogy mindeme megbecsülés és a múzeum látogatóinak szeretete ellenére a macskák nem szerepelnek a múzeum költségvetésében. Ellátásukról a múzeum dolgozói, a szponzorok és a látogatók bőkezűsége gondoskodik.

A macskák megbecsülésére jellemző, hogy már szócikkük is van az interneten, továbbá, ha bármilyen építkezés, felújítás folyik a múzeum területén, táblákkal figyelmeztetik a dolgozókat: „Vigyázat, macskák!” A macskákról 2005-ben Jan Hinrik Drevs dokumentumfilmet forgatott 360º - Die Geo-Reportage: Eremitage - Palast der Katzen címmel.