Szinyije Noszi/Blue Noses

Hétfő este ismét letartóztatta az orosz rendőrség Tatjana Titovát A hatalom múzeuma igazgatónőjét. A múlt héten Konsztantyin Altunyin Uralkodók című kiállítása miatt szállt ki a rendőrség, és kobzott el négy festményt, többek között azt, amelyiken Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev női alsóneműben látható. A képekkel együtt akkor az igazgatónőt is előállította a rendőrség.

A mostani előállítás okáról a rendőrség annyit közölt, hogy Titovát senki sem tartóztatta le, pusztán ellenőrzik a gyanús elemek iratait, dokumentumait. A 78. számú rendőrőrse hajnali 4-kor telefonált egy ismeretlen, aki közölte, gyanús elemeket látott a múzeum környékén. Titovát és a kiállítás felrakásában segédkező három munkatársát 3 órán át tartották a rendőrségen, majd kiengedték.

Különös egybeesés, hogy az este folyamán épp a következő kiállítás, a Szinyije Noszi/Blue Noses csoport tárlatának felrakásával volt elfoglalva, amikor is megszállták a szervek a múzeumot. A csoport erős politikai töltetű, gyilkos humorú, iróniájú, hatalomellenes művei valószínűleg ugyanolyan vihart fognak kavarni, mint Altunyin tárlata.

Csak találgatni lehet, hogy a csoport is elmenekül-e az országból ideiglenesen, mint Altunyin tette, vagy más utat választ. Persze, lehetséges, hogy az orosz hatalom és cenzúra megelégszik ezzel az egyszeri zaklatással.

Meglepő, hogy posztmodern utáni korunkban, egyes országokban, közel és távol a művészetnek ismét akkora szerepe és hatása kezd lenni, hogy az államnak kell irányt mutatnia, beavatkoznia, tiltania, tűrnie, támogatnia.

Szinyije Noszi/Blue Noses