Az ukrán forradalmat akarta felidézni egy orosz művész

Pjotr Pavlenszkij orosz művész pár napja Szentpéterváron egy figyelemfelkeltő éjszakai akció keretében rekonstruálni szerette volna és példaként felmutatni a putyini Oroszországban az ukrán forradalmat, a kijevi Majdant. A rendőrség természetesen tárt karokkal fogadta. Ahogy korábbi, ennél sokkal brutálisabb akciói után is.

0 Tovább

Debrecenben emésztették meg Kínát

Vang Csing-Szung világszerte könnyen értelmezhető képe Debrecenben (Fotó: MODEM)

Az új spektákulum - Kortárs kínai képzőművészet - ez a címe a debreceni MODEM aktuálisan futó kiállításának. Amikor megtudtam, hogy a kiállítás kurátorai kizárólag kínaiak, felmerült bennem a kérdés, hogy mennyire lesz reprezentatív vagy esetleg propagandaszagú a tárlat, lesz-e benne kritikai hang. Megosztó lesz-e, mint annak idején a szépművészetis kiállítás vagy egyértelmű üzeneteket küld? És leginkább: az ún. keleti nyitás áramlatai hozták-e el Debrecenbe a tárlatot?

De nem kell megijedni a címtől sem, a tárlat remek, és felmutat jópár világszerte ismert nevet Kína kortárs képzőművészetének nagyágyúi közül. Úgyhogy a válasz a másik felmerülő kérdésre, azaz hogy érdemes-e ezért Debrecenbe utazni: érdemes.

0 Tovább

Értékes műtárgyat dobott ki a takarítónő

Paul Branca installációja környezetvédelmi kérdésekre hívta volna fel az olasz galériába látogatók figyelmét. A takarítőnő azt hitte, hogy szemét. A New York-i művész gyűrött újságpapírból és kartonból készült alkotása 15 ezer dollárt ért.

2 Tovább

Csókolózó rendőrök kalapács alatt

Azért az nem mindennapi, ha egy aukciós ház igazgatójának leesik az álla, és ennek hangot is ad. Frederic Thut, a Fine Art Auctions Miami igazgatója meglehetősen döbbenten beszélt arról két nappal ezelőtti aukciójuk után, hogy anno az elsők között volt a pop art munkák eladásának nagy felfutásánál, és most ugyanazok az emberek, vásárlók bukannak fel gyakorlatilag a semmiből és vásárolnak azonnal. A leesett áll oka többek között egy Banksy volt.

0 Tovább

Porcelánon Norstejn mesterműve

Ha van az animációs filmnek a közönség és a szakma által is egyöntetnűen elismert korszakalkotó zsenije, mestere, akkor minden kétséget kizáróan Jurij Norstejn az. A napokban mutatta be a leghíresebb és legpatinásabb orosz porcelángyár Norstejn ikonikus meséje a Sündisznó a ködben felhasználásával készült porcelánját.

0 Tovább

Összetörték Aj Vejvej vázáját

A floridai festőművész az ellen tiltakozott, hogy az intézmény csak külföldi alkotók műveit mutatja be.

Darabokra törte Aj Vejvej egymillió dollár értékű vázáját egy miami múzeumban egy helyi festőművész. Maximo Caminerót a rendőrség őrizetbe vette. Tettéért akár öt év börtönbüntetést is kaphat. A szokatlan bűncselekmény a floridai nagyváros nemrég megnyílt kortárs művészeti múzeumában, a Perez Art Museum Miamiban (PAMM) történt vasárnap. A férfi megragadta Vejvej 16 kiállított színes vázájának egyikét és a földhöz csapta.

0 Tovább

Atomfizikusok bizonyították, hogy hamis a Léger

Léger műtermében

Régóta meglehetős rejtély övezte Fernand Léger egyik festményét a velencei Peggy Guggenheim Collectionban. A kép a festő 1913-14-es Contraste de formes c. sorozata egyik tagjának látszott minden formai jegy alapján, ám egyetlen korabeli katalógusban, kiállításon sem szerepelt. Olasz atomfizikusok derítették ki, hogy hamis.

0 Tovább

Bacon, Richter, Koons és Twombly sokat ért a héten

Jeff Koons: Cracked Egg (Magenta), 1994-2006

Minden különösebb szenzáció nélkül, de ismét és újra masszívan kimagasló árakon keltek el a héten 20. századi és kortárs művek a két nagynál, a Christie'snél és a Sotheby'snál. Nem egyszeri és megismételhetetlen aktus volt a műtárgypiac 2013-as nagy ugrása, most már biztosan tudható, hanem csak a kezdete valami nagyobbnak. Bacon, Richter, Koons és Twombly megérte az árát, az egyszer biztos.

0 Tovább

Ország széthullása miatt biennále ugrik stop

Egy munka az első Kijevi biennáléról

Nagy horderejű bejentést tett a napokban Natalja Zabolotnaja, a Misztetszkij Arzenál múzeumkomplexum igazgatónője. Elhalasztják az esedékes Arsenale 2014-et, azaz a második Kijevi nemzetközi kortárs művészeti biennále megrendezését. Az ok: a Kijevben kulmináló, de egész Ukrajnára kiterjedő, egyre inkább polgárháborúvá váló és az ország széthullásával fenyegető politikai helyzet.

0 Tovább

Először játszottak le dalt egyenesen a Pokolból

Hieronymus Bosch ötszáz éves tripticonján, a Gyönyörök kertjének jobb oldali szárnyán, a megkínzott alakok egyikének a hátsójára egy kotta van festve. Ötszáz évvel később két egyetemista úgy döntött, lejátssza.

0 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek