Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az ukrán forradalmat akarta felidézni egy orosz művész

Pjotr Pavlenszkij orosz művész pár napja Szentpéterváron egy figyelemfelkeltő éjszakai akció keretében rekonstruálni szerette volna és példaként felmutatni a putyini Oroszországban az ukrán forradalmat, a kijevi Majdant. A rendőrség természetesen tárt karokkal fogadta. Ahogy korábbi, ennél sokkal brutálisabb akciói után is.

0 Tovább

Debrecenben emésztették meg Kínát

Vang Csing-Szung világszerte könnyen értelmezhető képe Debrecenben (Fotó: MODEM)

Az új spektákulum - Kortárs kínai képzőművészet - ez a címe a debreceni MODEM aktuálisan futó kiállításának. Amikor megtudtam, hogy a kiállítás kurátorai kizárólag kínaiak, felmerült bennem a kérdés, hogy mennyire lesz reprezentatív vagy esetleg propagandaszagú a tárlat, lesz-e benne kritikai hang. Megosztó lesz-e, mint annak idején a szépművészetis kiállítás vagy egyértelmű üzeneteket küld? És leginkább: az ún. keleti nyitás áramlatai hozták-e el Debrecenbe a tárlatot?

De nem kell megijedni a címtől sem, a tárlat remek, és felmutat jópár világszerte ismert nevet Kína kortárs képzőművészetének nagyágyúi közül. Úgyhogy a válasz a másik felmerülő kérdésre, azaz hogy érdemes-e ezért Debrecenbe utazni: érdemes.

0 Tovább

Értékes műtárgyat dobott ki a takarítónő

Paul Branca installációja környezetvédelmi kérdésekre hívta volna fel az olasz galériába látogatók figyelmét. A takarítőnő azt hitte, hogy szemét. A New York-i művész gyűrött újságpapírból és kartonból készült alkotása 15 ezer dollárt ért.

2 Tovább

Csókolózó rendőrök kalapács alatt

Azért az nem mindennapi, ha egy aukciós ház igazgatójának leesik az álla, és ennek hangot is ad. Frederic Thut, a Fine Art Auctions Miami igazgatója meglehetősen döbbenten beszélt arról két nappal ezelőtti aukciójuk után, hogy anno az elsők között volt a pop art munkák eladásának nagy felfutásánál, és most ugyanazok az emberek, vásárlók bukannak fel gyakorlatilag a semmiből és vásárolnak azonnal. A leesett áll oka többek között egy Banksy volt.

0 Tovább

Porcelánon Norstejn mesterműve

Ha van az animációs filmnek a közönség és a szakma által is egyöntetnűen elismert korszakalkotó zsenije, mestere, akkor minden kétséget kizáróan Jurij Norstejn az. A napokban mutatta be a leghíresebb és legpatinásabb orosz porcelángyár Norstejn ikonikus meséje a Sündisznó a ködben felhasználásával készült porcelánját.

0 Tovább

Összetörték Aj Vejvej vázáját

A floridai festőművész az ellen tiltakozott, hogy az intézmény csak külföldi alkotók műveit mutatja be.

Darabokra törte Aj Vejvej egymillió dollár értékű vázáját egy miami múzeumban egy helyi festőművész. Maximo Caminerót a rendőrség őrizetbe vette. Tettéért akár öt év börtönbüntetést is kaphat. A szokatlan bűncselekmény a floridai nagyváros nemrég megnyílt kortárs művészeti múzeumában, a Perez Art Museum Miamiban (PAMM) történt vasárnap. A férfi megragadta Vejvej 16 kiállított színes vázájának egyikét és a földhöz csapta.

0 Tovább

Atomfizikusok bizonyították, hogy hamis a Léger

Léger műtermében

Régóta meglehetős rejtély övezte Fernand Léger egyik festményét a velencei Peggy Guggenheim Collectionban. A kép a festő 1913-14-es Contraste de formes c. sorozata egyik tagjának látszott minden formai jegy alapján, ám egyetlen korabeli katalógusban, kiállításon sem szerepelt. Olasz atomfizikusok derítették ki, hogy hamis.

0 Tovább

Bacon, Richter, Koons és Twombly sokat ért a héten

Jeff Koons: Cracked Egg (Magenta), 1994-2006

Minden különösebb szenzáció nélkül, de ismét és újra masszívan kimagasló árakon keltek el a héten 20. századi és kortárs művek a két nagynál, a Christie'snél és a Sotheby'snál. Nem egyszeri és megismételhetetlen aktus volt a műtárgypiac 2013-as nagy ugrása, most már biztosan tudható, hanem csak a kezdete valami nagyobbnak. Bacon, Richter, Koons és Twombly megérte az árát, az egyszer biztos.

0 Tovább

Ország széthullása miatt biennále ugrik stop

Egy munka az első Kijevi biennáléról

Nagy horderejű bejentést tett a napokban Natalja Zabolotnaja, a Misztetszkij Arzenál múzeumkomplexum igazgatónője. Elhalasztják az esedékes Arsenale 2014-et, azaz a második Kijevi nemzetközi kortárs művészeti biennále megrendezését. Az ok: a Kijevben kulmináló, de egész Ukrajnára kiterjedő, egyre inkább polgárháborúvá váló és az ország széthullásával fenyegető politikai helyzet.

0 Tovább

Először játszottak le dalt egyenesen a Pokolból

Hieronymus Bosch ötszáz éves tripticonján, a Gyönyörök kertjének jobb oldali szárnyán, a megkínzott alakok egyikének a hátsójára egy kotta van festve. Ötszáz évvel később két egyetemista úgy döntött, lejátssza.

0 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek