Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

15 év után kerül elő egy különleges Rembrandt kép

Rembrandt Gyerek szappanbuborékkal c. képét a Musée d'Art et d'Histoire de Draguignanból lopták el 1999-ben. A kép különlegeségét a múzeum történetében játszott szerepe is adja, hiszen a kép az első beszerzések egyike, a leltár szerint 8. számú tétel. Nizzában két férfi, a rendőrség által természetesen már korábban is ismert, piti bűzöző éppen eladni próbálta a képet, amikor letartóztatták őket.

0 Tovább

Lélegzik a víz alatti szoborpark

A Grenada partjainál található és több mint 500 alkotást tartalmaz a világ első víz alatti szoborparkja. Jason DeCaires Taylor műve az emberi beavatkozás életigenlő mivoltát szeretné hangsúlyozni a természetben: a szobrok a víz alatt élő korallzátonyokká alakulnak. Biciklizés, tévézés, tétova tömeg és apokalipszis a víz alatt: itt találtuk, a képeket mind Taylor készítette.

0 Tovább

Blokknyomtatóból amerikai alkotmány

Egy svájci művész, Thibault Brevet forradalmi, bár látszólag teljesen öncélú eszközt konstruált, a CONSTI2GO-t, egy mobil blokknyomtatóhackert. A CONSTI2GO blokknyomtatóhoz csatlakoztatásával minden nyomtató ugyanazt a szöveget kezdi el nyomtatni, az amerikai alkotmányt.

0 Tovább

Életnagyságú elefánt egyetlen papírlapból

Ha Herman Melville élne, valószínűleg ész nélkül (bocs a tiszteletlenségért, Herman) rohanna Sipho Mabona svájci művészhez, csináljon neki Moby Dicket. Mabona ugyanis fogott egy 15×15 métres papírlapot és hajtogatni kezdte: az origaminak nincsen határa.

0 Tovább

Beperelték a Christie'st, Basquiat radiátora bánta

Meghátrált a Christie's Basquiat testvérei elől és bizonytalan időre elhalasztotta a festő művei nagyobb csoportájának Jean-Michel Basquiat: Works from the Collection of Alexis Adler nevű online aukcióját. A Basquiat örökösök simán beperelték ugyanis a Christie'st, mivel szerintük hamisítványokat próbál áruba bocsátani. Mivel nem éppen egy zugakciósházról van szó, kínos.

0 Tovább

Adolf Hitler, a nagy marketinges

Összevethetőek-e a nemzetiszocialista kommunikáció és a kortárs marketing módszerei? Lepsényi Imre, háromszoros Red Dot-díjas designer, a Magyar Képzőművészeti Egyetem kutatója szerint igen, sőt a náci propaganda nagyon is megfelel a mai designszemléletnek. A technika finomodott, de a cél ugyanaz: a nyilvános és személyes terek hatékony átitatása az üzenettel. A tervezővel a Kassák Múzeumban tartott Az erőszak ornamentikája - Design a Harmadik Birodalomban című előadása után beszélgettünk.

hatástervezés
Hatástervezés (Forrás: AFP/Roger-Viollet)

Értelmezésében a design hatástervezés, hatalmi művelet, célzott tudatállapot-módosítás: "a figyelem megművelése". A nemzetiszocialista propaganda igényt tartott a magán- és a közélet minden felületére, a nyelv, az építészeti és minden egyéb vizuális megnyilvánulás tudatos formálására - mondja Lepsényi.

0 Tovább

Ismét eltűnt a hányatott sorsú Leonardo kép

Robert Simon és a Salvator Mundi

Leonardo Salvator Mundi c. gazdag előtörténetű, csak nem olyan rég azonosított és kiállított festménye ismét eltűnt a színről. A helyzet nem olyan rossz, mint amilyennek hangzik, nem lopták el, nem semmisítették meg, csak megvették. Egy ismeretlen vevő, kb. ismeretlen összegért, ismeretlen helyen tárolja a továbbiakban, azt csinál vele, amit akar. Ki tudja, mikor, hány év múlva lesz ismét látható, ha felbukkan egyáltalán újra. A helyzet mégis rossz.

0 Tovább

Nyomasztó vízió hat és fél percben


Pár napja töltötte fel a legnagyobb videómegosztóra a Thames & Hudson Roger Ballen rövidfilmjét, az Asylum of the Birdst. A rövid, fekete-fehér mű súlyos és költői bevezető Ballen talányos vizióinak világába.

0 Tovább

Két magyar galéria a Volta NY 2014 művészeti vásáron


Részegh Botond: Head, Nightfall Series, 2013

Két nap múlva, március 6-án kezdődik New Yorkban a Volta NY kortárs művészeti vásár, amelyre két magyar galériát hívtak meg a szervezők, az Inda Galériát és a Léna & Roselli Galériát. A Volta NY a bázeli Volta egyfajta New York-i elágazása és előhangja. Mindkét szemle a talán legfontosabb Art Basellel szemben a fiatal és feltörekvő kortárs művészeknek nyújt komoly terepet a bemutatkozáshoz.

0 Tovább

Ezért a festményért fizethet 4,5 milliárdot a kormány

Gustave Courbet: A fekvő akt

Ha hihetünk a találgatásoknak, az állam megvásárolja Gustave Courbet 4,5 milliárd forint értékű erotikus képét a Szépművészeti Múzeum számára. Bár a hírt még nem erősítették meg, érdemes megismerkedni a festménnyel, amelyet 2007-ben azért kapott fel a világsajtó, mert több mint 60 év lappangás után került elő egy szlovákiai orvos lakásában.

0 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek