Ha van az animációs filmnek a közönség és a szakma által is egyöntetnűen elismert korszakalkotó zsenije, mestere, akkor minden kétséget kizáróan Jurij Norstejn az. A napokban mutatta be a leghíresebb és legpatinásabb orosz porcelángyár Norstejn ikonikus meséje a Sündisznó a ködben felhasználásával készült  porcelánját.

Norstejn az animációs film Franz Kafkája. Életműve végtelenül szikár, tömör, haikuszerű és töredékes. Fél kezünkön megszámlálhatók befejezett művei, egyik legnagyobb vállalkozása, Gogol Köpönyegének újraalkotása 1981 óta készül!


Norstejn hihetetlen műgondjára jellemző, hogy a porcelánra adaptált, de inkább újraalkotott mesealakjain két évet dolgozott a leghíresebb és legnagyobb múltú, 1744 óta működő orosz porcelángyárral, a szentpétervári Birodalmi Porcelánnal szoros együttműködésben.

Norstejn munkájának jellemzésére elég talán csak egy tényt említeni, az 1975-ös Sündisznó a ködben 2003-ban Tokióban minden idők 150 legjobb animációs filmjének listáján az első helyre került! Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy a második helyezett is Norstejn, az 1979-es Mesék meséje. Egész nemzedékek nőttek fel Norstejn kifinomult, költői, érzelemben és gondolatban gazdag, felnőtteknek és gyerkeknek egyaránt beszélő rajzfilmjein.

Nem állítjuk, hogy a legmegfelelőbb és legtökéletesebb prezentációja Norstejn alakjainak a porcelán, de így talán további potenciális rajongóhoz, felnőtthöz és gyerekhez eljut, és megnézni is talán többen akarják majd a zseniális alkotást.