Egy munka az első Kijevi biennáléról

Nagy horderejű bejentést tett a napokban Natalja Zabolotnaja, a Misztetszkij Arzenál múzeumkomplexum igazgatónője. Elhalasztják az esedékes Arsenale 2014-et, azaz a második Kijevi nemzetközi kortárs művészeti biennále megrendezését. Az ok: a Kijevben kulmináló, de egész Ukrajnára kiterjedő, egyre inkább polgárháborúvá váló és az ország széthullásával fenyegető politikai helyzet.

Az első Kijevi biennálénak a frissen kialakított és Ukrajna legjelentősebb kulturális és múzeumi komplexumává alakított Misztetszkij Arzenál adott otthont 2012-ben. A következő, 2014-es biennále szervezője és otthona is az intézmény. A tervek szerint az Arsenale 2014 szeptember-novemberben került volna megrendezésre és két osztrák kurátor lett volna az esemény fő szervezője, irányítója, Georg Schöllhammer és Hedwig Saxenhuber.

A Misztetszkij Arzenál  főépülete

Natalja Zabolotnaja elmondta, nem érzi, hogy megfelelő színvonalon fel lehetne készülni az őszi eseményre, a financiális helyzet is több, mint bonyolult. A tervek szerint, ha nyugvópontra jut és stabilizálódik az ukrajnai helyzet, 2015 nyarán-őszén lehetne megrendezni az eseményt.

Georg Schöllhammer és Hedwig Saxenhuber

Amelynek sorsa azonban így több, mint kétségessé válik, hiszen események, kiállítások sora lett már előre tervezve, szervezve, kifizetve, és egy ekkora horderejű rendezvényt újrastruktúrálni egy év alatt szinte lehetetlen.

Kijev ma

Az ukrán helyzetre jellemző, hogy nemrég, amint megírtuk, a forrongások miatt zárt be Ukrajna Nemzeti Művészeti Múzeuma is.

Egy mű az első Kijevi biennáléról