A floridai festőművész az ellen tiltakozott, hogy az intézmény csak külföldi alkotók műveit mutatja be.

Darabokra törte Aj Vejvej egymillió dollár értékű vázáját egy miami múzeumban egy helyi festőművész. Maximo Caminerót a rendőrség őrizetbe vette. Tettéért akár öt év börtönbüntetést is kaphat. A szokatlan bűncselekmény a floridai nagyváros nemrég megnyílt kortárs művészeti múzeumában, a Perez Art Museum Miamiban (PAMM) történt vasárnap. A férfi megragadta Vejvej 16 kiállított színes vázájának egyikét és a földhöz csapta.

A Miami New Times című helyi lap hétfői beszámolója szerint a vandál festőművész Aj Vejvej rajongójának mondta magát, és azt állította, nem tudta, hogy a kiállított vázák ilyen értékesek.

Vejvej 16 antik vázát festett át élénk színűre. A kétezer éves edények a Han-dinasztia (i.e. 206 - i.sz. 220) korából származnak. A kínai ellenzéki művész gyakran használ fel műveihez antik edényeket és más műtárgyakat, amiért bírálják is, mondván, hogy ezzel elcsúfít régiségeket. Néhány vázára a Coca-Cola logóját festette.

A miami újság szerint Maximo Caminero azt mondta, tette "spontán tiltakozás" volt, amelyet részben maga Vejvej provokált ki. Mint fogalmazott, úgy érezte, a kínai művész felhívja őt arra, hogy maga is vigyen végbe egy "protestperformanszot".

MTI