Nickolas Muray és Frida Kahlo 1938-ban

Van egy híres kép, amelyen Frida Kahlo mexikói festő guggol, Granizo nevű őzborját símogatja, a másik kezében cigaretta ég. 1940-ben készítette róla Nickolas Muray, a kor divatos portréfotósa. A kép egyike annak a több mint 50 fényképnek, amely 1937 és 1941 között készült a művésznőről Mexikóban és New Yorkban. Muray rendszeresen fotózott a New York Tribune, a Harper’s Bazaar, a Vanity Fair, a Vogue, a Ladies' Home Journal és a New York Times nevű lapoknak. A kor szinte minden híressége ült, vagy állt már kamerája előtt, többek között Greta Garbo, Charlie Chaplin, Bartók Béla és Fred Astaire. Muray 1892. február 15-én született Szegeden, Mandl Miklós néven, 1931-től 1941-ig volt Frida Kahlo szeretője.

Muray Miklós menni Amerika

Később felvette a Muray Miklós nevet, 1904-től Budapesten tanult fotográfiát, 5 év múlva Münchenben tanult tovább, majd Berlinben kísérletezett a színes fotográfiai eljárásokkal és rövid ideig az Ullstein kiadóvállalatnál helyezkedett el. 1913 augusztusában 25 dollárral és egy eszperantó szótárral a zsebében érkezett meg Ellis Islandre. 21 éves volt ekkor. Brooklynban egy színes nyomdában kapott munkát, esténként angolt tanult és próbálta elhagyni akcentusát.

Frida Granizóval, Mexikó, 1940

1920-ban nyitotta meg saját studióját Greenwich Village-ben a MacDougal Street 129 alatt egy kétszobás lakásban. Az egyik szobában aludt, a másikban dolgozott. A következő évben a Harper's Bazaar művészeti vezetője megbízta, hogy készítsen portrét a Broadway sztárjáról, Florence Reedről. A képekkel egy csapásra sikeressé vált. Egyéni stílusának köszönhetően rendkívül keresett fotós lett, mindenkit lefotózott, aki akkoriban számított: színészeket, táncosokat, filmsztárokat, politikusokat, írókat. Népszerűek voltak a szerda esti összejövetelek műtermében, ahol nem volt ritka vendég Eugene O’Neill és Jean Cocteau sem. A szesztilalom idején a vendégek maguk hozták az italokat. A Vanity Fair megbízásáról 1926-ban Claude Monet-ről és James Joyce-ról készített sorozatokat.

Szerelem, Mexikó, szerelem

Frida fehér padon, 1939

1923-ban Nick megismerkedett Miguel Covarrubias mexikói festővel és karikaturistával, akit 1931-ben Mexikóban is meglátogatott. Ekkor ismerte meg Frida Kahlót is, akinek akkor éppen férjével, Diego Riverával kellett volna San Franciscóban lennie.

A következő tíz évben a New York-Mexikó tengelyen folytatódott viszonyuk. Muray közben kétszer is elvált, Kahlo egyszer, majd 1940-ben újra összeházasodott Riverával. 1941-ben szakították meg a szeretői viszonyt a fényképész legnagyobb bánatára, mivel ő hajlandó lett volna feleségül venni a nőt, míg Frida csak szeretőként tekintett rá. Barátságuk ennek ellenére Frida haláláig, 1954-ig megmaradt. A szakítás után Muray negyedszerre is megházasodott.

Frida magenta rebozóval

Frida magenta rebozóval, New York, 1939

Muray készítette a híres kendős képeket is, amelyek magenta színű rebozóban - mexikói vállra teríthető kendőszerű női felsőruha - ábrázolják a festőnőt. Frida ezt írta New Yorkba 1939. június 3-án, miután Muray elküdte az egyik róla készült képet Mexikóba: "Nick Drágám, megkaptam a csodálatos képet. Sokkal szebbnek találom, mint New Yorkban. Diego azt mondja, olyan szép, mint egy Piero della Francesca. Számomra több annál, ez egy kincs, amely mindig arra a reggelre emlékeztet, amikor a műtermedbe mentünk fényképezkedni. És most itt van mellettem a kép. Mindig itt leszel a magenta rebozómban."

A reklámfotós, a vívó, a műgyűjtő

Frida olmék figurával, Mexikó, 1939

Muray a fényképezés mellett a vivásban teljesedett ki igazán: 1928-ban és 1929-ben amerikai bajnok kardvívásban, 1928-ban és 1932-ben is az Egyesült Államokat képviselte a nyári olimpiai játékokon. A világgazdasági válság bekövetkeztével Muray a reklámfotóra összpontosított. 1931-ben ő készítette az első színes reklámfotót, amely nagy példányszámú amerikai magazinban jelent meg: úszómedence hirdetés a Ladies’ Home Journalban 17 fürdőruhás modellel. A harmincas években alig győzte teljesíteni a felkéréseket, megrendelői között volt a Lucky Strike és a Coca-Cola is.

Nickolas Muray 1965. november 2-án halt meg New Yorkban. Vívás közben.

Frida, Mexikó, 1940


Kövesd a Kunsztot a Facebookon is!