A Sachs-gyűjtemény egy darabja, P.H. Mar alkotása, 1932 körül

Mintegy 4300, a nácik által lefoglalt plakátot értékesít a zsidó tulajdonos örököse, miután egy német bíróság 5 év pereskedés után elismerte tulajdonjogát a nagy értékű gyűjteményre és kötelezte a berlini Német Történeti Múzeumot, hogy szolgáltassa vissza a műtárgyakat. 

A karlsruhei legfelsőbb bíróság idén március 16-án mondta ki, hogy a plakátokat vissza kell juttatni jogos tulajdonosnak, Peter Sachs nyugalmazott repülőgéppilótának a floridai Sarasotába. A 4259 tételes gyűjtemény októberben érkezett meg az Egyesült Államokba, becsült értéke 5,8 millió dollár (mintegy 1,3 milliárd forint).

"Általánosan elismerik, hogy Peter Sachs volt az első komoly plakátgyűjtő" - mondta a Bloomberg.comnak Arlan Ettinger a gyűjtemény értékesítésével megbízott Guernsey’s aukciós ház elnöke, aki azt is hangsúlyozta, abban az esetben, ha nem találnak egyéni vevőt a teljes kollekcióra, 2013. január 18-án New Yorkban árverésre viszik, kivéve 800 plakátot, amelyeket múzeumoknak és egyetemeknek ajándékoznak.

Goebbels elkobozta, mert ki akarta állítani

A fiatal Hans Sachs plakátjai társaságában (Guernsey's via Bloomberg)

Hans Sachs - a későbbi fogorvos - iskolás korában kezdte a plakátok gyűjtését 1896-ban és már fiatalon elismert gyűjtővé vált, folyóiratot adott ki Das Plakat címmel, társaságot alapított, előadásokat tartott. Olyan művészektől voltak plakátjai, mint Henri de Toulouse-Lautrec, Ludwig Hohlwein, Lucian Bernhard és Jules Cheret, összesen 12 500 darab. A világ legnagyobb plakátgyűjteménye volt az övé. Főleg cigarettát, kabarét, utazásokat, operát, kiállításokat, az első autókat és a legkorábbi mozielőadásokat reklámozó plakátokat gyűjtött, de voltak politikai, illetve propagandaplakátjai is.

1938-ban a teljes gyűjteményt Gestapo tisztek kobozták el azzal az indoklással, hogy Joseph Goebbels propagandaminiszternek szüksége van a plakátokra, mivel egy új múzeumi szárnyat akar kialakítani az "üzleti művészet" számára. Sachsot 1938. november 9-én letartóztatták és a sachsenhauseni koncentrációs táborba deportálták, ahonnan csak felesége erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült szabadulnia. A család az akkor 14 hónapos Peterrel Amerikába emigrált, ahol néhány kicsempészett Toulouse-Lautrec plakát árán kezdtek új életet.

A Sachs-gyűjtemény egy darabja

Azt hitték, elpusztult

Mivel úgy tudták, hogy a gyűjtemény elpusztult a háborúban, Sachs 1961-ben elfogadta az NSZK 225 ezer márkás kárpótlását, majd 1966-ban megtudta, hogy gyűjteménye épségben van Kelet-Berlinben. Többször kérte a kommunista hatóságokat, hogy adják kölcsön a plakátokat külföldi kiállításokra - sikertelenül. Hans Sachs 1974-ben halt meg. Fia, Peter, ötéves jogi csatározást után kapta vissza a plakátokat a Deutsches Historisches Museumtól, azt követően, hogy a német kormány 2007-ben visszautasította kérelmét.

A Guernsey's aukciós ház azt tervezi, hogy három részletben bocsátja árverésre a műveket. Az első árverésre januárban kerül sor, további kettőre pedig hat hónaponként. Amennyiben valaki meg nem veszi az összes plakátot még az első New York-i árverés előtt.

Peter Sachs apja egyik plakátja előtt a berlini Deutsches Historisches Museumban, 2007. január 23-án (Fotó: Adam Berry, Bloomberg News)