Vladimír Jiránek már betegen

Ma hajnalban Prágában elhunyt Vladimír Jiránek cseh rajzoló, karikaturista, rendező, illusztrátor, a Bob és Bobek rajzfilmsorozat alkotója, 74 éves volt. Hradec Královében született 1938-ban, 1956-tól élt Prágában, ahol a Károly Egyetem bölcsészkarán diplomázott 1962-ben újságírás szakon, de egész életében karikaturistaként és szabadúszó illusztrátorként dolgozott. Többek között a Dikobraz, a Mladý svět, a Melodie, a Technický magazín, a Literární noviny és a Živa című lapoknak volt állandó munkatársa, de számítógépes játékot is tervezett (Expedíció egy idegen bolygón).

A hetvenes évektől foglalkozott animációs filmekkel, Lubomír Benešsel közösen készítette a Magyarországon Kétbalkezesek (eredeti címe: Pat & Mat, 1976-2004) címen futott bábfilmsorozatot. 1978-ban egyik rövidfilmjével (Mit tettünk a tyúkokkal) elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét, de igazán nagy sikert 1979-es egyenként 8 perces rajzfilmsorozatával a Bob és Bobekkel aratott.
1990-től elsősorban politikai karikaturával foglalkozott, aktuális témákról rajzolt szellemes karikaturákat. Visszatérő motívuma volt Sigmund Freud, mint a pszichiáter prototípusa. Nevét egy 1997-ben felfedezett aszteroida is viseli. A hírek nem szólnak arról, mi volt a halál oka, csupán annyit lehet tudni, hogy hosszú betegség után hunyt el.

Részlet a Bob és Bobekből

A Kétbalkezesek forgatása

Sigmund Freud és a Felettes-én