Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy ismeretlen Delacroix került elő

Marcus Aurelius császár utolsó szavai, 63×79cm

Már-már kezd megszokottá és/vagy unalmassá válni, hogy felbukkan egy világhírű festő ismeretlen, elveszett, soha nem látott stb. képe. Csak 2013 őszén egy Leonardo, majd egy Van Gogh, később egy Brueghel, nemrég ismét egy Leonardo bukkant fel, hogy csak a fontosabb leleteket soroljuk fel. Most egy Delacroix került elő Santa Barbarában.

0 Tovább

A majmok kártyáznak és ópiumot szívnak

1915-ben különleges ajándékot kézbesítettek Henry Fordnak, az akkor már világhírű Ford Motor Company alapítójának, amely az autóipart forradalmasító Ford T-Modellt gyártotta. A tárgy egy mini vitrinre hasonlított, 40×50cm-es volt, és aprólékosan kidolgozott figurák, tárgyak hihetetlen tömegét tartalmazta. Az ajándékot a charlestowni Massachusetts Állami Börtön egyik rabja készítette, Patrick J. Culhane.

1 Tovább

Elveszett Da Vincire bukkantak a lemeszelt falon

A milánói Sforza kastély restaurálása során Leonardo da Vinci eddig kevéssé ismert freskójára találtak rá. A reneszánsz mestert 1498-ban bízták meg a munkával, de aztán jöttek a franciák, később a Habsburgok, a kastélyból pedig katonai barakk lett.

0 Tovább

Jime Dine adománya

Jim Dine: A heart on the rue de Grenelle, 1981

Jim Dine világhírű amerikai pop art művész több száz munkáját adományozta a British Museumnak. A munkák 2014 elején érkeznek meg a múzeumba, akkor kezdik meg feldolgozásukat. A művek felölelik az alkotó egész pályáját, a korai '60-as évektől napjainkig.

0 Tovább

Vegyen hamis Banksyt!

Banksy pár nappal ezelőtti emlékezetes Central Park-i akcióját lemásolva, Dave Cicirelli, Lance Pilgrim, George Gross ugyanazon a helyen, ugyanazért az árért (60 dollár) bevallottan hamis Banksy képeket adtak el hatalmas sikerrel. Amíg Banksy standjánál 7 óra alatt 3 vevő fordult meg, addig a mostani akció mind a 40 képe 1 óra alatt elkelt, sőt, az árat feltüntető táblácska is.

2 Tovább

Néz, mert tudja, már halott

100 éve született Robert Capa, aki nagyon úgy néz ki, hogy André Kertész mellett, de talán előtt, a leghíresebb magyar származású fotográfus (volt, van, lesz?). Most nem kezdek az untig ismert életrajzi adatok újra felmondásába, hiszem megtalálhatók az interneten, és jó pár könyvben, ami Capáról vagy vele kapcsolatban megjelent. Aki pedig Capa képeire kíváncsi, csak a Nemzeti Múzeumig kell mennie, amely kiváló kiállításról írtam is. A mai napon azonban nem lehet nem írni Capáról, túl kerek az évforduló, túl nagy sztár volt, és túl jók a képei.

1 Tovább

Exkluzív felvétel Robert Capa hangjával

Előkerült egy exkluzív hangfelvétel, amelyen először hallható Robert Capa hangja. A magyar származású haditudósítóval és fotóssal 1947-ben készített interjút a fotóművész születésének százéves évfordulója alkalmából a New York-i Nemzetközi Fotográfiai Központ és a Libération című francia napilap kedden tette közzé honlapján.

0 Tovább

Elfelejtette felvenni a mandrillkesztyűt

A technika bizonyos fejlettségi fokán a természetet felfedező tudósoknak saját maguknak kellett legyártaniuk vagy legyártatniuk felfedezésük képi illusztrációit. Gyakran úgy, hogy az állatot csak egy másik ábrázolásból vagy halottként ismerték meg. "Ennek ellenére elképesztő, hogy milyen helyes ábrázolások születtek" - mondja el a mental_flossnak Tom Baione, a Natural Histories: Extraordinary Rare Book Selections from the American Museum of Natural History Library című könyv szerkesztője. A helyes ábrázolások mellett viszont becsúszott egy-egy kevésbé helyes is, ezeket mutatjuk most meg.

0 Tovább

Ismeretlen Brueghel kép 2 milliárdért

9,6 millió dollárért (több mint 2 milliárd forint) kelt el Londonban, a Frieze Masters művészeti vásáron egy Brueghel-kép. Mindez talán nem különösebben izgalmas vagy különleges hír önmagában, hiszen egy nagy mester képe sokat ér. Ami szenzációssá teszi az az, hogy olyan kép kelt el, amit megalkotása óta, azaz közel 400 éve soha senki nem látott.

0 Tovább

Kommunista malackodás

Felhúzódzkodás: egyenes út a szép testhez!

Valerij Barikin megalkotta azt, aminek léteznie kellett volna, vagy majdnem létezett 50-60 évvel ezelőtt, csak épp egy kis világnézeti, ideológiai differencia miatt nem valósult meg, nem szökkent szárba: a szocreál pin-up stílust, az ideológiai kétértelműséget, a lájtos kommunista malackodást. Milyen az, amikor egy acélizmú párttag dalolva enged a hús örömeinek.

0 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek