A Patun-Kachina maszk (AFP PHOTO / Miguel Medina)

Egy párizsi aukciós ház több tucat hopi indián maszkot kíván árverezni április 12-én, a hopi törzs szerint jogtalanul. Szerintük a szertartási tárgyakat kizárólag a hopi törzs tagjai birtokolhatják. A várt bevétel akár az 1 millió dollárt is elérheti. A több mint százéves tárgyakat az Észak Arizonai Múzeum igazgatója a Facebookon követeli vissza az Acoma, Zuni és Jemez pueblók indiánjainak.

2010-es népszámlálási adatok szerint valamivel több mint 18 ezer hopi indián él az Egyesült Államokban, többségük az észak-kelet arizonai Hopi Rezervátumban. A Párizsban kalapács alá kerülő maszkok 10 ezer és 32 ezer dollár közötti kikiáltási árról indulnak. Többségük az 1900 körüli évekből származik. A hopik Katsimannak (barátok) nevezik a maszkokat, hitük szerint a kívülállók, akik fényképezik, gyűjtik, vagy eladják őket, szentségtörést követnek el. Az élénk színű, lószőrrel, báránybőrrel, kukoricával, tollakkal díszített tárgyak harcosok, állatok, futárok, a tűz, az eső és a felhők szellemeit testesítik meg. A maszkok leginkább beavatási és betakarítási szertartások alkalmával kerültek elő.

Hopi szertartás 1900 körül, Shonghopavi, Arizona (Fotó: Reuters)

A Neret-Minet Tessier & Sarrou aukciósház annyit közölt a tárgyak eredetéről, hogy tulajdonosuk harminc év alatt gyűjtötte össze őket az 1930-as évektől kezdődően, amerikai árverések és vásárlások során.

„Véleményünk szerint ezek a tárgyak soha nem kerülnek ki a hopi törzs joghatósága alól” – írta múlt heti levelében Leigh J. Kuwanwisiwma a Hopi Törzs kulturális örökségért felelős igazgatója az aukciós háznak. LeRoy Shingoitewa a hopi törzs vezetője szerint le kell fújni az árvárést és a tárgyakat vissza kell szolgáltatni a törzsnek.

„Ez az árverés nem csak egy üzleti tranzakció, de egyúttal tiszteletadás is a hopi indiánok előtt” – mondta Gilles Néret-Minet igazgató a New York Timesnak. Úgy tűnik, a hopik nem kérnek ebből a megtiszteltetésből.

Íme néhány darab a maszkokból:

Az Acoma maszk (AFP PHOTO / Miguel Medina)

A Chof Cachina maszk (AFP PHOTO / Miguel Medina)

A Hilili maszk (AFP PHOTO / Miguel Medina)

A Honan Kachina maszk (AFP PHOTO / Miguel Medina)

A Ho-ote maszk (AFP PHOTO / Miguel Medina)

A Komantsi maszk (AFP PHOTO / Miguel Medina)

A Kwaakatsina maszk (AFP PHOTO / Miguel Medina)

A Wakaskatsina maszk (AFP PHOTO / Miguel Medina)

A Wuyak-ku-ita maszk (AFP PHOTO / Miguel Medina)