Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nem kell nemzetekben gondolkodni

Fotó: Puklus Péter

A tavaly december óta működő Trapéz Galériát Földvári Zoltán és a korábban Virág Judittal dolgozó Sárvári Zita vezeti. Jó helyet választottak: a kiállítótér a Károlyi kertnél, a jogi és a bölcsészkar között fekszik. Októberben a Viennafairen is bemutatkoznak. Hogyan tud ma itthon sikeresen működni egy kortárs kereskedelmi galéria, és mi köze van az utca emberének a műalkotásokhoz? Sárvári Zita szerint nem kell a kortárs művészetet túlmisztifikálni.

0 Tovább

Hopi indiánok akadályoznának meg egy párizsi aukciót

A Patun-Kachina maszk (AFP PHOTO / Miguel Medina)

Egy párizsi aukciós ház több tucat hopi indián maszkot kíván árverezni április 12-én, a hopi törzs szerint jogtalanul. Szerintük a szertartási tárgyakat kizárólag a hopi törzs tagjai birtokolhatják. A várt bevétel akár az 1 millió dollárt is elérheti. A több mint százéves tárgyakat az Észak Arizonai Múzeum igazgatója a Facebookon követeli vissza az Acoma, Zuni és Jemez pueblók indiánjainak.

0 Tovább

Időkapszula a műgyűjtő lakásából

Számos, a magyar műgyűjtés történetét, egyes gyűjtőket, vagy a jelenkori folyamatokat tárgyaló munka - legutóbb például Ébli Gábor: Műgyűjtés, múzeum, mecenatúra című tanulmánykötete (2008) - megjelenése ellenére a kérdéskör alapkutatásai eddig nem voltak elvégezve. Ezt az űrt tölti ki Takács Gábor nemrég megjelent lexikona, a Műgyűjtők Magyarországon a 18. század végétől a 21. század elejéig. A Kieselbach Galéria kiadványa több szempontból is hiánypótló munka.

0 Tovább

Nácik által lefoglalt legendás plakátgyűjteményt árulnak

A Sachs-gyűjtemény egy darabja, P.H. Mar alkotása, 1932 körül

Mintegy 4300, a nácik által lefoglalt plakátot értékesít a zsidó tulajdonos örököse, miután egy német bíróság 5 év pereskedés után elismerte tulajdonjogát a nagy értékű gyűjteményre és kötelezte a berlini Német Történeti Múzeumot, hogy szolgáltassa vissza a műtárgyakat.

9 Tovább

Milliárdos műgyűjtő lehet az új grúz miniszterelnök

Bidzina Ivanisvili tbiliszi rezidenciájában egy Damien Hirst kép előtt (Daro Sulakauri/Getty Images, Forbes)

Kedden a Bidzina Ivanisvili vezette ellenzéki Grúziai Álom koalíció nyerte a grúziai parlamenti választásokat. Az milliárdos politikus, aki várhatóan jövőre lesz Grúzia miniszterelnöke, Guggenheim stílusú múzeumot tervez Tbiliszibe, magánpalotája pedig már most is tele van Damien Hirst, Roy Lichtenstein és Egon Schiele képeivel.

0 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek