Csütörtökön, a Cannes-i filmfesztivál egyik kísérő rendezvényén, az amfAR Cinema Against AIDS jótékonysági gálán árverezték el Damien Hirst legújabb munkáját, amelyet speciálisan a gálára, jótékonysági célból készített. A Gone but not Forgotten című mű egy aranyozott mammut csontváz és 11 millió eurót adtak érte.
Az üveg és acél vitrinben álló, kb. három méter magas aranyozott gyapjas mammut csontváz Hirst 1990-es években elkezdett  Natural History sorozatába illeszkedik, amelynek talán leghíresebb darabja a A halál fizikai lehetetlensége egy élő tudatában (1991), egy formaldehidben lebegő tigriscápa.

Az új mű ismét a halállal foglalkozik, de ezúttal történelmi, tudományos kontextusokat bevonva, és talán jóval direktebb módon, mint korábbi művei, hiszen a mammutról elsőként az jut mindenki eszébe, a mammutnak talán az a leglényegesebb tulajdonsága, jellegzetessége, hogy kihalt. Hirst feltámaszt egy mammutot és az aranyozással az öröklét dimenzióját adományozza neki, és egyfajta szakrális auráját varázsol köré, vagy pusztán a pénzét, hiszen az arany: folyékony pénz.

A mammutot egy ukrán származású amerikai milliárdos, Len Blavatnik vette meg. Blavatnik saját alapítványai és egyéb tevékenységei által évek óta komoly jótékonysági tevékenységet fejt ki, továbbá jelentős támogatója a kulturális szférának, múzeumoknak, galériáknak, egyetemeknek, operaházaknak stb., világszerte.