Október 7-én este Katarban, a Sidra Medical and Research Centernél a katari királyi család, kormányzati tisztviselők és a nagyközönség jelenlétében leleplezték Damien Hirst legújabb alkotását, a The Miraculous Journeyt, ami egy 14 darabból álló bronz szoborkompozíció, amely a gyermek fejlődésének (a fogantatástól a kifejlett magzatig) anatómiailag pontos ábrázolása. A kompozíció utolsó tagja a teljesen kifejlett, világra jött csecsemő.

A munka gigantikus méretű, a szobrok egyenként 14 méter magasak, és az egész mű 20 millió dollárba került. Különösen merész lépés volt a Qatar Museums Authoritytól, hogy egy iszlám országba ilyen provokatív műalkotást rendelt meg, hiszen az iszlám művészetben pusztán az emberábrázolás ténye is szokatlan, ismeretlen. Sheikha al Mayassa Hamad bin Khalifa al – Thani, a Qatar Museums Authority vezetője azonban arról beszélt egy interjúban, hogy van a Koránban egy vers a születés csodájáról, így ezt nem ellenzi, ellenezheti a vallás.

Hirst munkája felavatásának különös aktualitása, hogy a mai napon nyílik meg a Qatar Museums Authorityban Hirst: Relics  című első közel-keleti önálló kiállítása, ami rögtön egy a legismertebb és kevésbé ismert munkáit felölelő hatalmas retrospektív tárlat, amely talán Katarban is rekordokat fog dönteni, ahogy a Tate-ben tette nemrég.