Glenn Brown

A British Council bejelentette, hogy a tervekkel ellentétben nem lesz Young British Artists (YBA) kiállítás Moszkvában. Az ok Oroszország szerepe az ukrajnai politikai helyzetben. A kiállítást talán 2016-ra tudják ismét összehozni London Calling: Breakthroughs in British Art 1986–98 címmel, de mind az orosz, mind az angol partner szerint nehéz lesz szponzort találni a két ország közötti politikai feszültség miatt.

Az YBA kiállítása, amelynek tagjai között olyan nagyágyúk vannak, mint Damien Hirst, Sarah Lucas, Glenn Brown, Gavin Turk, Douglas Gordon, Tracey Emin, Tacita Dean, valószínűleg hatalmas hatást és visszhangot keltett volna az orosz művészeti szcénában, ha a kiállításnak teret adó és azt támogató Ekaterina Cultural Foundation vissza nem lép az esemény mindennémű szponzorációjától.

Damien Hirst


Az alapítvány mögött álló Vlagyimir és Ekaterina Szemenyihin pénzük kivonása okaként Oroszország ukrajnai szereplését érő nyugati, pontosabban brit kiritikákat jelölték meg. A szervezőknek semmilyen más kiállítóhelyet és teret nem sikerült találniuk Moszkvában, így kényszerültek távoli jövőbe való halasztásra, amely sikeres jövő azonban irreálisnak tűnik, ha a Oroszország és Ukrajna közötti viszony továbbra sem változik.

Sarah Lucas


A kiállítás az orosz-brit kulturális keresztév egyik projektje lett volna. A keresztévet övező politikai természetű feszültségek között azonban nem ez volt az első.