Damien Hirst: Oleoylsarcosine, 2008

Nyilvánosságra hozta a londoni rendőrség annak a kamerának a felvételét, amely egy nyugat-londoni galériában volt, ahonnan nemrég két Damien Hirst festményt loptak el. Az Exhibitionist galériában egyébként Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Richard Hamilton, Anish Kapoor és Banksy művek is hányódtak, de csak a Hirst-munkákat vitték el. Vagy komoly műértők és olyasmit tudnak, amit mi nem, vagy csak ez a két mű látszott az utcafronti galéria üveg kirakatából.

A rablás december 9-én történt hajnalban, és Hirst két spot (pont, pötty) festményét vitték el, a Pyronin Y, 2005 és Oleoylsarcosine, 2008 c. munkákat. Az előbbi értéke 15 ezer angol font (majdnem 5,5 millió forint), az utóbbié 18 ezer (kb. 6,5 millió forint).

Damien Hirst: Pyronin Y, 2005

A rablás olyan egyszerű és tiszta volt, mint a patyolat. Úgy tűnik, szólóban követte el valaki, betörte a galéria ajtaját, leakasztotta a képeket, betuszkolta az autóba és könnyes búcsút sem intve távozott. Kíváncsian várjuk, mikor kapják el, és azt, hogy kiderüljön, miért épp Hirst kellett neki.

A történet további érdekessége, hogy bár a rendőrség tegnap hozta nyilvánosságra hivatalosan a videót, a felvétel már egy hete felkerült a legnagyobb videómegosztóra, ki tudja, milyen forrásból.