Nem olyan régen írtam, hogy júniusban bejelentette a British Council, az orosz-brit kulturális keresztév egyik nagy dobása, a Young British Artists (YBA) kiállítása elmarad Moszkvában, mivel a két ország közötti politikai feszültség, jelesül Oroszország ukrajnai akciói miatt visszalépett a szponzor. Most mintha a Mátrix macskás jelenetében lennénk, újra átszalad a cica, ismétlődik a történet, csak most Londonban.
A Royal Academy of Arts jelentette be ugyanis, hogy finanszírozási problémák miatt elmarad a világhírű AES+F csoport londoni kiállítása. A történet, vagyis a keresztév kezd valamiféle rejtélyes, végeredményben vicces, de inkább hülye és káros adok-kapokká válni. Ha Moszkvában nem lesz YBA, akkor Londonban sem lesz AES+F.

Lev Evzovi, a csoport tagja elmondta, hogy ő mindössze egy emailt kapott, amiben közlik vele, hogy a kiállításuk valamilyen okból elmarad. Nyilván, a finanszírozási probléma fedősztorija sok mindenre jónak tűnik, csak éppen kevéssé hihető.

Ettől függetlenül azonban a keresztév egyéb eseményei, kiállításai egyelőre futnak, működnek, és nem dőlt be az egész programsorozat. Bár, ami késik, nem múlik. Hátha ismét akciózni támad kedve Putyinnak, amin majd nagyon kevesen fogunk tudni röhögni.