Meghátrált a Christie's Basquiat testvérei elől és bizonytalan időre elhalasztotta a festő művei nagyobb csoportájának Jean-Michel Basquiat: Works from the Collection of Alexis Adler nevű online aukcióját. A Basquiat örökösök simán beperelték ugyanis a Christie'st, mivel szerintük hamisítványokat próbál áruba bocsátani. Mivel nem éppen egy zugakciósházról van szó, kínos.

Jeanine Basquiat Heriveaux és Lisane Basquiat szerint az Alexis Adler tulajdonában, lakásában lévő, most piacra dobni készült művek majd mindegyike hamis, ill. kétes hitelességű. Szerintük minden művészettörténeti képzettség nélkül megállapítható, hogy pl. a különböző feliratokat más-más kéz rajzolta, karcolta, írta a különböző felületekre.

Alexis Adler Basquiat egykori szobatársa és társa volt 1979-1980 között. Adler elmondása szerint Jean-Michel mindenhol és mindenre festett, ami épp keze ügyébe került, ajtóra, pulóverre, radiátorra stb. Elköltözése, kapcsolatuk megszakadása után természetesen mindent hátrahagyott Adler lakásában, szól a tulaj verziója. Adler most kb. egy egész lakásnyi művet és rekvizítumot, Basquiat kézjegyét tartalmazó akármit készült áruba bocsátani.

A lakásban mindenhol és mindenen feliratok voltak, vannak, ezen kívül rajzok a legváltozatosabb papír felületeken, spirálfüzetek, festett pulóverek stb.

A gyűjtemény hitelessége azonban inkább kérdéses, mint bizonyítottan hamis, hiszen pár darabot már korábban Basquiat művének fogadott el egy azóta feloszlott hitelesítő bizottság. Ezek nemrég el is keltek a Christie's egyik aukcióján. A lakás egyik leválasztott falrésze "Olive Oyl" felirattal 569,000 dollárt ért, egy festett ajtó "Famous Negro Athletes" felirattal 773,000 dollárért kelt el.

Igaz, hogy az aukciósház egy Milk feliratú radiátort menet közben visszavont az aukcióról, hitelessége bizonyításáig.

Alexis Adler csalódottságának adott hangot az online aukció felfüggesztése hírének hallatán. Ami teljesen természetes reakció, még akkor is, ha talán Adler is hozzátett itt-ott pár saját kezű feliratot, rajzot a lakásban valószínűleg valóban megtalálható eredeti Basquiat jelekhez. Hogy szép, nagy üzlet kerekedjen ki. Csak Basquiat értékének jelzéseként, Dustheads c. alkotását nemrég 48,8 millió dollárért adta el a Christie’s.