Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Festő vagyok és szögelem a képeimet

Günther Uecker: Ebédidő, részlet, 1963 (Fotó: Koppányi Péter)

Akár a címben szereplő schwittersi mondattal is bemutatkozhatott volna Günther Uecker, a neves düsseldorfi művész legújabb, Szépművészetiben nyílt kiállításának megnyitóján. Ám a hosszas méltatások után ő csak ennyit mondott: "Vége a szavaknak. Jöjjön a művészet!"

0 Tovább

Warhol a ruszin, az amerikai, a német, az osztrák

Andy Warhol: Cím nélkül (Női fej), 1957 körül

Két kiállítása is nyílt Andy Warholnak a közelmúltban Európában. Az egyik művészetének szláv gyökereit igyekszik feltárni, a másik többször is újrafelfedezett korai rajzait mutatja be.

0 Tovább

Tomboló közönség helyett robotok

Fotó: Peter Boettcher

Düsseldorfban januárban teljes gőzzel üzemel az Erőmű. A Kraftwerk naponta lép fel szülővárosában, ahol január végéig Peter Boettcher zenei fotós képeiből is látható egy tárlat az NRW-Forumban Kraftwerk: Roboter címen, amely az utóbbi két évtized képeiből mutat be harminc nagyméretűt. Gesamtkunstwerk a négyzeten, tomboló monumentalitás.

1 Tovább

Gumibot lett a művészetből

Chuck Close: Nat (Fotó: Mudra László, további képekért kattints!)

"A Ludwig Múzeum új állandó tárlata - a legismertebb művek kiállításán túl - ezúttal a gyűjtemény egyik alapvető sajátosságára, az egykori "kelet" és "nyugat" párbeszédére hívja fel a figyelmet, különös tekintettel a rendszerváltás előtti időszakra, a hatvanas-nyolcvanas évekre" - áll a Szipőcs Krisztina által újragondolt - decemberben megnyílt - Az égbolt másik fele című gyűjteményi kiállítás ismertetőjében. A kurátor vezetésével ellenőriztük a koncepciót és persze a műveket is megnéztük.

0 Tovább

Fantázia a testben - fiatal magyar művészek Besztercebányán

Szöllősi Géza: Hús-projekt/Szerelmeim/Vénusz, 2012

2013. január 6-ig látható a besztercebányai Central-Slovakian Galériában a fiatal magyar művészeket bemutató Organs & Extasy című kiállítás, amely az Intermedia.bb nemzetközi fesztivál megbízásából jött létre. A 14 művész alkotásaiból álló szűk válogatás erőteljes magyar megjelenést biztosít Besztercebányán.

7 Tovább

Párbeszéd a trendekkel: a Szépművészeti új állandó kortárs kiállítása

Erró: Nagy intenzitás, 1991 (Fotó: Pályi Zsófia, galéria kattintásra nyílik)

November végén hivatalosan is megnyílt a Szépművészeti Múzeum új, 20. századi és kortárs állandó kiállítása a múzeum alagsorában, a Majovszky-teremben. A 60 művet bemutató kiállítás részben a múzeum modern gyűjteményének mintegy 800 tételéből, részben letétekből állt össze. Renoir 1892 körül készült lányportréjától a Red Hot Chili Peppers is megihlető osztrák szobrász, Erwin Wurm 1991-ben készült alkotásáig számos nemzetközileg jegyzett alkotó - köztük emigráns magyar művészek - munkái láthatók a hat hófehér teremben, ahol Fehér Dávid, a kiállítás társkurátora vezetett végig minket.

0 Tovább

Szellemek a polgárvárosban

Pete Gyula: A városház téri Zichy és Bierbauer féle házak, Székesfehérvár, 1930 körül (A Székesfehérvári Szent István Király Múzeum tulajdona)

A székesfehérvári Városi Képtár - Deák Gyűjteményben most látható Székesfehérvár fotótörténetét a kezdetektől 1945-ig feldolgozó kiállítás fontos esemény, és akár más városok számára is például szolgálhat.

0 Tovább

A falusi ember: Bukta Imre a Műcsarnokban

Bukta Imre az Okos tájban (Fotók: Hirling Bálint)

Szombaton megnyílt Bukta Imre a Másik Magyaroszág című tárlata a Műcsarnokban, amelyen az életmű korábban készült, ismert alkotásai mellett új munkákat is bemutat a mezőszemerei alkotó. A Munkácsy-díjas falusi ember, a címadás nagymestere idén hatvanéves, ez az eddigi legátfogóbb kiállítása. Kukorica és gyufa minden mennyiségben, felkavart káderek, zsebkaszakészlet, továbbá a félelem háza.

0 Tovább

Hogyan építsünk kiállítást?

Faváz, az elefánt összeállításának első állomása, 1934. június (Fotó: Thane L. Bierwert)

Minden kiállítást fel kell építeni. A munka akár évekig is eltarthat, ha természettudományi múzeumról van szó, hiszen az élővilág élethű modelljeinek és a diorámáknak az elkészítése hosszú és aprólékos - tudományos és művészi - munka. A New York-i Amerikai Természettörténeti Múzeum könyvtárának honlapján remek galéria található az állandó kiállítás építéséről, illetve az állatmodellek készítésének fázisairól. Művészet és tudomány találkozása az állandó kiállításon, avagy taxidermia amerikai módra a II. világháború előtt.

0 Tovább
12
»

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek