A pályázat második helyezettje

A 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjának ötletpályázatának nyertese egy malom lett, de elvileg felépülhet egy óriási magtár vagy egy guruló kertre emlékeztető fura pavilon is.

A 2015 májusa és októbere között megrendezendő Milánói Expo témája a fenntartható fejlődés lesz, a magyar megjelenés irányadó gondolata a hivatalos kormányoldal szerint "az egészséges élelmiszer és életmód kölcsönhatása, az élelmiszerbiztonság megteremtése, valamint a genetikai diverzitás megőrzése a jövő generációi számára". Érthetőbben: a fő témák az egészséges hagyományok, a víz országa, illetve az agrárkutatás és a jövő kapcsolata köré szerveződnek. A koncepciót leíró aloldalt paprikákkal illusztrálták.

A pályazatot a Malom jeligéjű munka nyerte, amelynek a teteje esővízgyűjtő, a lefolyó víz malomkerekeket hajt, de a leírás szerint nem az őrlés benne a lényeg, hanem a körforgásszerű megújuló energia. Erre tekinthető meg a pályázat, Gettó Tamás és Hutter Ákos munkája.

További helyezett még az Alakor című munka, ami elsőre egy két óriási malomkerékre emlékeztető valamit összekötő kert, döntse el mindenki maga; a Fafű című munka magtárra emlékeztető tematikus tornyokkal, gyümölcsöskertekkel, erre járható körbe; a Cantata profana meg mintha a földbe vezetne, részletes leírás és képek itt. A győztes munkák mögött álló emberek nevei erre olvashatók.

A kormánybiztosság mérlegel

A magyar pavilon 1910 négyzetméteres területre épül majd, ennek nagyjából a felét foglalja el, a hagyományos és az organikus formák határozzák meg: természetes, újrahasznosítható és fényáteresztő anyagokból épül majd, így elbontása is könnyen kivitelezhető lesz a tervek szerint.

Szőcs Géza hirdetett meg pályázatot a látványtervekre, 45 munka érkezett be, ebből 15-öt választott ki tavaly a szakmai zsűri, ezekre január közepéig szavazni lehetett. A szavazatokat figyelembe vette a zsűri, de végül nem a legnépszerűbb pályamunka nyert.

Szőcs Géza a győztes kihirdetésekor elmondta: egy második, két harmadik és egy különdíjat is odaítéltek, és a kormánybiztosságnak mérlegelési joga van, hogy a funkcionalitási és költségvetési szempontokat is figyelembe véve melyiket és milyen formában építteti meg, írja az MTI. A pályázat elbírálásának szempontjai közé tartozott, hogy az épület természetes anyagokból épüljön, legyen több emeletes, rendelkezzen kiállításokra, rendezvényekre alkalmas termekkel, illetve hogy jelenítse meg a világkiállítás témáit, Magyarország hagyományait, kultúráját - írja a közlemény.

Az építkezés nyáron kezdik el, 2015 áprilisára tervezik befejezni.