A New Yorki Suzanne Geiss Company galéria kiváló üzleti érzékről tanúskodva, január 16-án nyílt kiállításán olyat mutat, amit élő ember még nem látott: Jean-Michel Basquiat-t meztelenül! Amint fekszik, ül, áll és rajzfilmnézés közben fest, miközben valószínűleg festékes vagy egyszerűen csak piszkos a talpa.

Mindig izgalmas téma, milyen a művész mint magánember, ki áll a művészet, a festmények mögött, hát még ha a művész ráadásul meztelen is, az maga a bombasiker. Ezt a kiállítást nem lehetett elhibázni, tutira megy, és természetesen izgalmas, hiszen a mindegyikőnkben azért bennünk lakó kukkolót kielégítve láthatjuk Amerika egyik meghatározó jelentőségű, híres és hírhedt, tragikus sorsú festőjének hálószoba- és művészeti titkait.


Bobby Grossmann: Jean-Michel Basquiat

Paige Powell két évig állt szoros kapcsolatban Basquiat-val, és mivel eleve mindenhova magával hurcolta kisfilmes Canon fényképezőgépét, használta is azt. A képek klasszikus fekete-fehér filmre készültek és stílusokban az alany tudta nélkül, titokban elkapott felvételekre emlékeztetnek, holott természetesen a szituáció természetéből adódóan kizárt, hogy a festő nem tudta volna, hogy fotózzák.

Basquait azonban nem törődik a kamerával, teljes ellazultsággal él és fest az őt rögzítő eszköz lencséje előtt. Mintha élne.