Réthi Gábor plakátja

Igazságot szeretnél a kedvenc gyerekkori filmjeidnek? Méltatlannak találtad a Star Wars filmposztereit, vagy azt gondolod, hogy Jurassic Park legemlékezetesebb kecskés jelenete megérdemelte volna, hogy a plakátra kerüljön? Akkor figyeld a Kiscsoportos Játékokat, azt a mostanáig közel 80 tagot számláló alkotóműhelyt, ahol hétről-hétre az egész csoport ugyanazt a rajzleckét kapja: egy találomra kiválasztott film plakátját tervezik újra, vagy sűrítik emblematikus jelenetekbe.

Az ehhez hasonló fakultatív filmposzteres szájtoknak egyébként se szeri se száma, és ez a működési mód többnyire mindenhol ugyanazt feltételezi, mint a Kiscsoportosoknál: alkotói szabadságot. Nem kell például rárakniuk George Clooney fejét a plakátra, hiába George Clooney szerepel a filmben. Persze senki nem állítja, hogy George Clooneyval nem készültek már meggyőző grafikák is.

Balról jobbra: Menráth András, Sebesvári Soma, Bárány Dániel (fotó: Hajdú D. András, Origo)

A profitorientált kiadói, forgalmazói szemlélet általában nem lát túl a fotó alapú plakátokon és merészebb ötleteket sem enged be, a Kiscsoportosok például csillogó szemmel említik a Szégyentelen című botrányfilm ügyét, amihez olyan hazai ötleteket láttak elbukni, mint egy ondóval rajzolt címfelirat.

Szerintük a film jó kötőanyag, de nem az egyetlen összetartó erő. A mostanra 80 tagot számláló csoport 10-12 aktív résztvevővel dolgozik, és alapvetően az a célja, hogy olyan alkotóműhelyként vagy önképző térként működjön, ahol a közös érdeklődés folytonos produkciót kényszerít ki belőlük. Az alapítók arról is meséltek, hogy az "elplakátosodás" azzal az igénnyel kezdődött, hogy a kész munkákat kiállításra rendezzék össze, ami a Toldi Moziban volt megtekinthető, ahol a csoport már állandó falat is kapott.

Fotó: Hajdú D. András (Origo)

A javarészt animációs tervezőkből álló csoport eredetileg nem akart kilépni a saját játékteréből, de mostanra kénytelenek tervezhető bővítésekkel foglalkozni, Fejős Éva-borítóval viccelődnek, de tulajdonképpen logikus lépésre készülnek: bátor könyvborítós átiratokra, melyek fontos megbízásokat hozhatnak.

Egy közös Alien-vetítés indította el az első rajzszériát, amit azóta terveznek rendszeresíteni, együtt újranézni a kiválasztott filmeket úgy, hogy már más plánokat, más hangsúlyokat keresnek a filmekben. Egy szervezett filmklub is lecsapott rájuk, a Magyarhangya legutóbbi programján, a Jodorowsky-maraton tarot-kártyás bérletcsomagját már az adekvát tervező, a Kiscsoportos Játékok szállította.

Király Krisztián plakátja

Még több plakát a Kiscsoportos Játékoktól erre.