A Vermeer és a Rembrandt-kép hűlt helye a bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeumban (Fotó: Keith Meyers/The NY Times)

Az FBI március 17-én kiadott sajtóközleményben jelentette be, hogy 23 év után azonosította az 1990. március 17-én a bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeumot kirabló tetteseket, ugyanakkor az eltűnt műtárgyak - többek között Rembrandt, Vermeer, Degas és Manet képei - pontos hollétéről nem tudnak és a nyomravezetőnek járó 5 millió dolláros díj továbbra is érvényben van.

Richard DesLauriers az FBI bostoni irodájának különleges ügynöke mindössze annyit tudott mondani, hogy a műtárgyakat Connecticut és Philadelphia térségébe szállították és próbálták meg értékesíteni a tolvajok, akik egy a közép-atlanti államokban és New Englandben tevékenykedő bűnszervezet tagjai, de a neveket nem hozta nyilvánosságra.
A nyomravezetői díjra az lehet jogosult, aki olyan információval áll elő, amely közvetlenül elvezet az ellopott és remélhetőleg jó állapotban lévő műkincsekhez, hogy azokat újra kiállíthassák a bostoni múzeumban, ahol a festményeket egykor tartalmazó képkeretek a mai napig a falakon lógnak.

A huszadik század legnagyobb rablását 1990 márciusában, Szent Patrik ünnepén követte el két rendőrnek öltözött férfi, akik miután azt állítottak, hogy hívásra szálltak ki, megkötözték a két biztonsági őrt és másfél óra tevékenykedés után tizenhárom felbecsülhetetlen értékű műtárgyat vittek magukkal, nagy részüket a holland festészetet bemutató teremből. Az FBI művészeti ügyekkel foglalkozó csoportja 23 éve kőrözi Rembrandt, Vermeer, Degas, Flinck és Manet képeit, top 10-es listájuk élén csak az 2003-as iraki műkincsrablások előzik meg. A kár becsült értékét mintegy 500 millió dollárra becsülik. Egyik legértékesebb festmény Vermeer 1658-1660 között készült Koncertje.

Az Isabella Stewart Gardner Múzeumból 1990. március 17-én ellopott műtárgyak (Forrás: FBI)