Gulyás Gábor a Mi a magyar? kiállításon (fotó: Mudra László)

Gulyás Gábor, a Műcsarnok tavaly november végén 2012. december 31-i határidővel lemondott igazgatója mégsem mond le, derült ki a február 24-én a Kossuth Rádiónak adott interjújából: "január elsejével nem állt elő az a helyzet, amelyet kilátásba helyeztek. Azt a munkát, amire engem fölkért a kulturális államtitkár, és amit nagyon sokan támogatnak, azt szeretném végezni" - mondta.

Tavalyi lemondásakor még így fogalmazott közleményében: "Mivel a Műcsarnok működési rendjének megváltozása nem teszi lehetővé, hogy a munkámat szuverén módon folytassam tovább, erkölcsi kötelességem a megbízatásomról lemondani. Ezért a mai napon kezdeményeztem az MNV Zrt. elnök-vezérigazgatójánál, hogy munkaviszonyomat 2012. december 31. napjával közös megegyezéssel szüntessük meg." Most úgy tűnik mégis marad.

Ahogy arról az Artportal beszámolt, Gulyás Gábor a közrádió Gondolat-jel című vasárnap délelőtti műsorának adott interjút. Ebben egyebek mellett szóba került tavalyi lemondása is, amelyet a MNV Zrt. (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.) új vezérigazgatója nem fogadott el. Gulyás még a korábbi vezérigazgatónak nyújtotta be lemondását, ám annak távozása után nem volt, aki érdemben reagáljon a lemondásra. 

Mint ismeretes, a Műcsarnok tulajdonjoga a Magyar Művészeti Akadémiához (MMA) kerül,
ám a kortárs kiállítóhely működésével kapcsolatos "egyetértési jog" – praktikusan vétójog –
mégsem került bele az MMA-ról szóló kormány-előterjesztésbe. Gulyás novemberben még
éppen emiatt kezdeményezte, hogy munkaviszonyát közös megegyezéssel, 2012. december
31-ével szüntessék meg.

A rádióműsorban az hangzott el, hogy az új MNV-vezér írásban nem, pusztán szóban jelezte
neki, hogy nem fogadja el a lemondást. Gulyás viszont – úgy tudjuk –, egyelőre formálisan
nem vonta vissza azt.