Claude Monet: Nympheas, 1906

Ügyesen keverte virtuális kártyáit a Sotheby's. Hétfői, londoni impresszionista és modern művészeti árverésük 208 millió dollár hasznot hozott. Az aukción belül is kimagaslott Monet Nympheas c. festménye a Vízililiomok sorozatból. Kedden Bob Dylan talán legfontosabb, rocktörténeti jelentőségű kézirata kelt el rekordáron.

A hétfői árverés legizgalmasabb tétele Monet Nympheas (1906, 88.5×100 cm) c. festménye volt a Vízililiomok sorozatból. A sorozat Monet ledrágább munkája, rendre a sorozat képei érnek el csúcsárakat. A Christie's aukcióján májusban is elkelt egy kép 27 millió dollárért. Ugyancsak a Christie's egy 2008-as akciója tartja a csúcsot eddig, ott egy vízililiomos festményért 80,4 millió dollárt adtak.

A mostani aukción kemény párharc alakult ki a képért két telefonos licitáló között, amely licitáló egyike ázsiai volt. Ahogy a Sotheby's egyik szakértője megerősítette azt, amit más aukcióknál is tapasztalhattunk, a gyűjtők új és igen tőkeerős csoportja jelent meg a színen, mégpedig az afrikai, ázsiai és orosz gyűjtők. Most, meglepetésre mégsem az ázsiai gyűjtő vitte el a képet 54 millió dollárért.

Keddi, new yorki árverésükön rocktörténeti árverési csúcsot sikerült döntenie a Sotheby'snek, minden idők talán legnépszerűbb és legfontosabb dalának kéziratával. Bob Dylan Like a Rolling Stone c. munkájának 4 lapos piszkozata, amely nem pusztán szöveg, hanem rajz és szöveg egyvelege, 2 millió dollárért kelt el. A piszkozatot Dylan egy szállodai papírra készítette, de inkább firkálta ceruzával. Dylan dalszövege a rocktörténet Szent Grálja, mondta Richard Austin az árverés vezetője.

Az eddigi csúcstartó John Lennon A Day in the Life c. dalának kézirata volt, 2010-ben 1,2 millió dollárt adtak érte.

Obama kitünteti Dylant a Medal of Freedommal, 2012-ben