Liu Yiqian kínai műgyűjtő, Kína 152 milliárdosának egyike enyhén kiborította a művelt világot, mert teát ivott egy porcelánceláncsészéből. A csészét a Sotheby's aukcióján vette 36,3 millió dollárért. Liu mindössze rendeltetésszerűen használta a csészét, ahogy elmondása szerint valaha pl. Quianlong császár is tette. Mi ebben a különös?


Liu már a vásárlás mikéntjével is felháborító lazaságról tett tanúságot. A sikeres licitet követően ugyanis a zsebéből előhúzott American Express kártyával fizetett. Ami fizetést követően soha nem látott nagyságú jutalompontot kapott, írtak jóvá a kártyán, nem kevesebb, mint 422 milliót. Ugyan én nem tudom, hogy ez mire jó, az AmEx tulajok biztosan vágják.

A picike csirkés csésze, szakértők szerint a kínai porcelánok szent grálja, a Ming dinasztia korából származik, több mint 500 éves, és mindössze 19 maradt meg belőle napjainkra.

Liu elmondása szerint, a sikeres üzlet után a Sotheby's egyik alkalmazottja kínálta meg teával, mire ő körülnézett és értelemszerűen a frissen vásárolt csészébe töltette a pár kortyot.


Amit valószínűleg rajta kívül igen kevesen tennének, tettek volna meg e földgolyón, hiszen egy több mint 8 milliárd forintot érő porcelán az már valami olyasmi, ami emberi ésszel felfoghatatlan. Egy ilyen porcelánnak már szinte a suttogását is halljuk: noli me tangere!