Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A porcelánok szent gráljából teázott egy műgyűjtő


Liu Yiqian kínai műgyűjtő, Kína 152 milliárdosának egyike enyhén kiborította a művelt világot, mert teát ivott egy porcelánceláncsészéből. A csészét a Sotheby's aukcióján vette 36,3 millió dollárért. Liu mindössze rendeltetésszerűen használta a csészét, ahogy elmondása szerint valaha pl. Quianlong császár is tette. Mi ebben a különös?

0 Tovább

Dylan és Monet hasított az aukciós piacon

Claude Monet: Nympheas, 1906

Ügyesen keverte virtuális kártyáit a Sotheby's. Hétfői, londoni impresszionista és modern művészeti árverésük 208 millió dollár hasznot hozott. Az aukción belül is kimagaslott Monet Nympheas c. festménye a Vízililiomok sorozatból. Kedden Bob Dylan talán legfontosabb, rocktörténeti jelentőségű kézirata kelt el rekordáron.

0 Tovább

1500 kötet a világ felfedezéséről 2 milliárdért

Egyedülálló és valószínűleg jó pár évtizedig vagy akár soha nem megismétlődő esemény, aukcósorozat veszi kezdetét március 27-én a Sotheby'snál. A ház aukcióra bocsátja Franklin Brooke-Hitching teljes könyvgyűjteményét. A gyűjtemény egyedülálló volta nem nagyságában, mindössze 1500 mű, hanem témájában és a könyvek ritkaságában áll. Értéke több, mint 2 milliárd forint.

0 Tovább

Ismét eltűnt a hányatott sorsú Leonardo kép

Robert Simon és a Salvator Mundi

Leonardo Salvator Mundi c. gazdag előtörténetű, csak nem olyan rég azonosított és kiállított festménye ismét eltűnt a színről. A helyzet nem olyan rossz, mint amilyennek hangzik, nem lopták el, nem semmisítették meg, csak megvették. Egy ismeretlen vevő, kb. ismeretlen összegért, ismeretlen helyen tárolja a továbbiakban, azt csinál vele, amit akar. Ki tudja, mikor, hány év múlva lesz ismét látható, ha felbukkan egyáltalán újra. A helyzet mégis rossz.

0 Tovább

Bacon, Richter, Koons és Twombly sokat ért a héten

Jeff Koons: Cracked Egg (Magenta), 1994-2006

Minden különösebb szenzáció nélkül, de ismét és újra masszívan kimagasló árakon keltek el a héten 20. századi és kortárs művek a két nagynál, a Christie'snél és a Sotheby'snál. Nem egyszeri és megismételhetetlen aktus volt a műtárgypiac 2013-as nagy ugrása, most már biztosan tudható, hanem csak a kezdete valami nagyobbnak. Bacon, Richter, Koons és Twombly megérte az árát, az egyszer biztos.

0 Tovább

Van, aki röhög a lufikutyán. Más milliárdokat ad érte

Warhol már 26 éve halott, de egyre sikeresebb. 2013 top 10 háború utáni és kortárs művészeti eladási listáján három műve is szerepel, és ezzel minden kétséget kizáróan övé az év virtuális pénzügyi pálmája. De nemcsak Warhol teljesített jól idén, a számok alapján a 20. századi művészet soha nem látott erővel gyalulta le az aukciós piacot.

0 Tovább

Egyre többet fizetnek ugyanazokért a művészekért

Jean-Michel Basquiat

Soha nem volt még akkora pénzmozgás a művészeti piacon, mint a múlt héten. Szinte földindulásszerű, mennyi aukciós rekord és mekkora bevételek születettek összességében a nagy házaknál. Az eredmények nem csupán a kiemelt alkotók csúcsműveinek rekordárából, hanem a kiemelkedő átlagárakból adódnak össze.

A művészeti piacot is érintő válságot elfelejthetjük, a piaci művészeti kánon azonban stabilnak tűnik, nem születtek meglepetések abban a tekintetben, hogy mely alkotók képeiért adtak hatalmas összegeket.

0 Tovább

Aukciós rekordok dőlhetnek a napokban

Június 18-tól gőzerővel árverez a Christie's és a Sotheby's. Érdemes követni, mert számos remekmű, ritkaság dönthet rekordot az elkövetkező napokban.

0 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek