Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ilyenek voltak Lautrec prostijai

Páholy aranyozott maszkkal - A Théâtre Libre színlapja, 1893

Toulouse-Lautrecből szokatlanul jól teljesít Magyarország. A litográfiai életmű nagy része ugyanis a Szépművészeti Múzeumban található: 363 litográfiából, plakátból több mint 240. A meglepően gyors és jó szemű beszerzések nagyjából az 1910-es évekből származnak. Aki eddig még nem látta a kiállítást, augusztus 24-ig még megnézheti. Utána, ha hihetünk az eddigi sémának, újabb 50 évre eltűnnek a művek a raktárak mélyén. Érdemes ötösbe rakni a sebváltót, és tövig nyomni a gázt, ahogy Henri tette.

1 Tovább

Ezért a festményért fizethet 4,5 milliárdot a kormány

Gustave Courbet: A fekvő akt

Ha hihetünk a találgatásoknak, az állam megvásárolja Gustave Courbet 4,5 milliárd forint értékű erotikus képét a Szépművészeti Múzeum számára. Bár a hírt még nem erősítették meg, érdemes megismerkedni a festménnyel, amelyet 2007-ben azért kapott fel a világsajtó, mert több mint 60 év lappangás után került elő egy szlovákiai orvos lakásában.

0 Tovább

Nem a képet látjuk, hanem a testet

Caravaggio: Keresztelő Szent János (fotó: Tuba Zoltán, Origo) - a képre kattintva galéria nyílik

Akik szerint ott romlott el minden a művészetben, amikor a dolgok már nem úgy néztek ki, mint az életben, azoknak kötelező a Szépművészeti Múzeum Caravaggiótól Canalettóig című kiállítása. De azért ne dőljünk be a felszínnek, hiszen kevés stílusra jellemzőbbek a különcségek, az illúzió és a látszatkeltés, mint épp a barokkra. A kiállításból megtudhatjuk, milyen is volt a vizuális trükk évszázadokkal a számítógép előtt, ahogyan azt is, miért szakosodik egy 18. századi festő farmert viselő emberek ábrázolására, és hogyan lehet erotikus a vallásos művészet.

0 Tovább

Nem volt ideje lehiggadni

Egon Schiele: Önarckép Lampionvirággal (fotó: Tuba Zoltán, Origo)
Kattintásra galéria nyílik!

Amikor Egon Schiele először állított ki Budapesten, a bécsiek közönye után meglepő volt a siker. Száz évvel később a rajongóknak szemérmesnek hathat a Szépművészetiben, a tárlatból azonban kiderül, mi teszi a 28 éves korában elhunyt és képeslapokon gyakran reprodukált Schielét többé jól ismert göcsörtös vonalainál. A Szépművészeti Múzeum Klimt és Hundertwasser után egy harmadik osztrák világsztárral vág neki az idei nyárnak.

0 Tovább

Átlendül-e Helmut?

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Helmut Newtonnak, amikor Berlinben megvette élete első fényképezőgépét, egy rollfilmes Zeiss Box Tengort, majd elkezdett fényképezni, az első tekercs filmből csak egyetlen kép sikerült. A későbbiekben már egyre több. Bár ezt sokan vitatják. Életművéért nevezték és nevezik őt a divat-és aktfotózás megújítójának, az egyik legnagyobb 20. századi fotóművésznek, az utolsó playboynak, továbbá hímsovinisztának, szexistának, feministának és fetisisztának. A Szépművészeti Múzeumban csütörtöktől közel 250 képe látható, de az sajnos nem derül ki a kiállításból, hogy van-e valami a hájp mögött.

0 Tovább

Jönnek a szürrealisztikus káposzták

Roskó Gábor: Let's see the News in the World, 1989

Bár idén láthatjuk az objektívjét a pokolra irányító dél-afrikai fotóst, illetve a francia férfit, aki megszépítette Párizst, a múzeumok idei tervei alapján úgy tűnik, hogy elsősorban a magyar festészet és művészet éve lesz a 2013-as. Jön Egon Schiele, Caravaggio, Canaletto, Pieter Hugo, Alexandre Bigot, Bálint Endre, Szentjóby Tamás, Szántó Piroska és a hiénák. Dübörög a nézelődés.

0 Tovább

Aki lusta az iskolában, lelkes a múzeumban

Fotók: Hirling Bálint [origo]

A múzeumoktól még mindig félnek az emberek, mert azt hiszik, úgy kell odamenniük, hogy tudással rendelkeznek, és az adott tárlat csak illusztráció ehhez. A gyerekek esetében bár egyre inkább köztudott, hogy múzeumpedagógusok dolgoznak azon, hogy a kiállítások felkeltsék a fiatalabb korosztályok érdeklődését, sokak számára továbbra is a tárlatvezetés jelenti a múzeumi szolgáltatást, és nem tudják, mit fed egy-egy diák- vagy családi program, hogy mitől más ez. Gyerekmúzeumi körképünkből kiderül, hogy nincs lemaradásunk a nyugattal szemben, illetve hogy nem lehet elég korán kezdeni a múzeumba járást, mert a középiskolásokat sokkal nehezebb visszacsábítani.

0 Tovább

Festő vagyok és szögelem a képeimet

Günther Uecker: Ebédidő, részlet, 1963 (Fotó: Koppányi Péter)

Akár a címben szereplő schwittersi mondattal is bemutatkozhatott volna Günther Uecker, a neves düsseldorfi művész legújabb, Szépművészetiben nyílt kiállításának megnyitóján. Ám a hosszas méltatások után ő csak ennyit mondott: "Vége a szavaknak. Jöjjön a művészet!"

0 Tovább

Párbeszéd a trendekkel: a Szépművészeti új állandó kortárs kiállítása

Erró: Nagy intenzitás, 1991 (Fotó: Pályi Zsófia, galéria kattintásra nyílik)

November végén hivatalosan is megnyílt a Szépművészeti Múzeum új, 20. századi és kortárs állandó kiállítása a múzeum alagsorában, a Majovszky-teremben. A 60 művet bemutató kiállítás részben a múzeum modern gyűjteményének mintegy 800 tételéből, részben letétekből állt össze. Renoir 1892 körül készült lányportréjától a Red Hot Chili Peppers is megihlető osztrák szobrász, Erwin Wurm 1991-ben készült alkotásáig számos nemzetközileg jegyzett alkotó - köztük emigráns magyar művészek - munkái láthatók a hat hófehér teremben, ahol Fehér Dávid, a kiállítás társkurátora vezetett végig minket.

0 Tovább

Az óriások vállán álló Cézanne

Nyitottság a kultúrára. Orbán Viktor miniszterelnök a kiállításon. Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Csütörtökön megnyílt a Szépművészeti Múzeum új, blockbuster-gyanús tárlata, a Cézanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő. A kiállítás az első hazai Cézanne-tárlat, amely a művész mintegy 100 eredeti festményével, grafikájával és akvarelljével igyekszik átfogó keresztmetszetet adni az életműről. A múzeum egyetlen saját Cézanne képe a Tálaló komoly társaságot kapott.

2 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek