Látogatók Cy Twombly képei előtt (Fotó: AP/Kamran Jebreili)

Az eredetileg tervezett 2012-es megnyitót legutóbb 2015-re halasztották, de a Louvre Abu-Dzabi-gyűjteményének 130 darabja hétfőtől három hónapig látható lesz az Egyesült Arab Emírségek fővárosának kulturális negyedében egy művészeti központban.

A műalkotások között szerepelnek Picasso, Gauguin, Manet, Klee, Magritte, Yves Klein, Cy Twombly képei is. Többet közülük most láthat először a nagyközönség, jelentették be újságíróknak a napokban Olivier Gabet, a francia múzeumhálózatot, és az Abu-Dzabi projektet is koordináló Agence France-Muséums igazgatóhelyettese.

Tárlatvezetés a kiállításon (Fotó: AP/Kamran Jebreili)

A Jean Nouvel tervezte Abu-Dzabi múzeum a Louvre első Franciaországon kívüli fiókintézménye. A projekt mintegy 1 milliárd eurót (közel 300 milliárd forint) hoz a Louvre-nek és partnerintézményeinek: 30 év alatt összesen ennyit fizet a gazdag öbölmenti emírség a Louvre név használatáért, valamint a francia anyaintézménytől érkező műtárgyakért és szakértelemért. A 2007-ben aláírt megállapodás nagy vitákat váltott ki Franciaországban: a kritikusok szerint a rangos francia múzeum „eladta a lelkét”. Azt kifogásolták, ahogy Abu-Dzabi a projekt építkezésén dolgozó vendégmunkásokkal bánik.

A most nyíló tárlaton szerepel többek között Pablo Picasso Egy hölgy portréja (1928) és Paul Gauguin Birkózó gyerekek (1888) című festménye is. Egyiket sem láthatta eddig a nagyközönség, de április 22-től erre három hónapig lesz módja az Egy múzeum születése című kiállításon, ahol látható lesz még Édouard Manet A bohém (1861-62), René Magritte A lenyűgözött olvasó (1928) és Paul Klee Keleti boldogság (1938) című festménye is.

Forrás: Artportal, AP, Bloomberg