Rothko kiállítás a Whitechapel galériában 1961-ben (Fotó: Sandra Lousada)

Április 24-én Mark Rothko Művészeti Központ nyílt a művész szülőhelyén, a lettországi Daugavpilsben. Rothko családja egy kisebb gyűjteményt ajándékozott az intézménynek, ahol ezentúl helyi művészek munkáit is kiállítják majd.

A 105 ezer lakosú – nagyrészt orosz nyelvű - Daugavpils Lettország második legnagyobb városa, Mark Rothko szülőhelye. Az amerikai absztrakt expresszionizmus egyik legfontosabb alakja 1903. szeptember 25-én született Marcus Yakovlevich Rothkowitz néven. A család – tartva attól, hogy fiukat besorozzák az orosz hadseregbe – 1913-ban az Egyesült Államokba vándorolt, ahol Rothko tizenéves korára már a negyedik nyelvet az angolt sajátította el – az orosz, a héber és a jiddis mellett. Rothko a negyvenes évek végére sikeres művésszé vált. 2012 májusában a Christie’s New York-i árverésén 86,8 millió dollárnál (nagyjából 19 milliárd forint) ütötték le 1961-ben festett Narancs, vörös, sárga című képét, ezzel máig vezeti a kortárs műtárgyak árverési rekordját. 1970. február 25-én 66 évesen öngyilkosságot követett el.

A Mark Rothko Központ megnyitója, Daugavpils, 2013. április 24. (Fotó: Ints Kalnins/Reuters)

Daugavpils városa azt reméli, hogy a központ megnyitásával felélénkül a nemzetközi kulturális turizmus, amire nagy szüksége van, mivel a 2004-ben az Európai Unióhoz csatlakozott országot komolyan érintette a gazdasági válság – írja a The Art Newspaper. A központ a város és az Európai Unió anyagi támogatásával valósult meg.

Ha kétséges is, hogy a 19. századi erőd, ahol a művész családja által adományozott hat Rothko-kép látható, előidézi-e a remélt Bilbao-effektust, a megnyitó mindenképpen jelentős eseménynek számít a lett kulturális életben. A Mark Rothko Művészeti Központ megnyitóján jelen volt a festő lánya Kate Rothko Prizel (62) és fia Christopher Rothko (48) is. A városban 2003-ban leplezték le a művész emlékművét a Daugava folyó partján.