Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Újabb rekord az aukciós bizniszben

Andy Warhol


A Christie's simán, különösebb erőlködés vagy extra szenzáció nélkül beállította minden idők egyetlen aukción elért legmagasabb bevételének rekordját. Laza csuklómozdulattal 744,9 millió dollárt tett zsebre május 13-i, természetesen New Yorkban tartott aukcióján. Csak emlékeztetőül, 2013 novemberében ugyancsak a Christie's állította be az eddigi csúcsot 691,5 millió dollárral.

0 Tovább

Egyre többet fizetnek ugyanazokért a művészekért

Jean-Michel Basquiat

Soha nem volt még akkora pénzmozgás a művészeti piacon, mint a múlt héten. Szinte földindulásszerű, mennyi aukciós rekord és mekkora bevételek születettek összességében a nagy házaknál. Az eredmények nem csupán a kiemelt alkotók csúcsműveinek rekordárából, hanem a kiemelkedő átlagárakból adódnak össze.

A művészeti piacot is érintő válságot elfelejthetjük, a piaci művészeti kánon azonban stabilnak tűnik, nem születtek meglepetések abban a tekintetben, hogy mely alkotók képeiért adtak hatalmas összegeket.

0 Tovább

Egyesülj a képpel! Mark Rothko 110

1970. február 25-én, a szokott időben, reggel 9-kor Oliver Steindecker megjelent a munkahelyén, kinyitotta az ajtót, és egy hangos "Jó reggelt!"-tel köszöntötte munkaadóját, választ azonban nem kapott. Elkezdte keresni, de sem az ágyában, sem más helyiségben nem találta, végül odaérve a konyhához, a mosogató mellett a földön megtalálta átvágott, vérző csuklókkal, keze mellett a borotvával Mark Rothkót, a huszadik század második felének egyik legnagyobb hatású amerikai festőjét.

0 Tovább

Ezeket a műtárgyakat megtámadták

Francesco Franzan: Laszlo Toth lefogása, miután megtámadta Michelangelo Piétáját a Szent Péter bazilikában 1972. május 21-én (Fotó: Francesco Franzan)

A 20. század hemzseg a megtámadott műtárgyakról, élettelen tárgyakba szerelmes, illetve azokra haragudó emberekről szóló történetektől. Összeszedtük a 10 legindokolatlanabb támadást.

0 Tovább

Mark Rothko Művészeti Központ nyílt Lettországban

Rothko kiállítás a Whitechapel galériában 1961-ben (Fotó: Sandra Lousada)

Április 24-én Mark Rothko Művészeti Központ nyílt a művész szülőhelyén, a lettországi Daugavpilsben. Rothko családja egy kisebb gyűjteményt ajándékozott az intézménynek, ahol ezentúl helyi művészek munkáit is kiállítják majd.

0 Tovább

Látogató szignózott egy Rothko-képet a Tate Modernben

Mark Rothko "Black on Maroon" (1958), avagy "Vladimir Umanets '12. A potential piece of Yellowism"

Vasárnap délután rövid időre bezárták a londoni Tate Modernt, miután egy férfi megrongálta Mark Rothko úgynevezett Seagram-festményeinek egyikét. Az alacsonyan felfüggesztett kép (Fekete gesztenyebarnán, 1958) sarkára ecsettel és fekete festékkel festette a következő feliratot: "Vladimir Umanets '12. A potential piece of Yellowism", vagyis "Vladimir Umanets 2012. A sárgaizmus egy lehetséges darabja". Az elkövető ezzel nyilván a kisajátítás művészetére (appropriation art) utalt, az eredetiség fogalmát kérdőjelezte meg. Egyik szemtanú a twitteren azt írta, hogy a férfi miután ráfestett a képre leült egy kicsit nézegetni az alkotás(á)t, majd még egyszer a vászonhoz lépett és villámgyorsan távozott.

0 Tovább

KUNSZT

blogavatar

Nem nagy kunszt.

Utolsó kommentek